Olomoucký kraj chce vyřešit problémy s kamionovou dopravou na Prostějovsku

4. červen 2016

Téměř dvě stovky kamionů denně projíždějí Ptením a Ohrozimí na Prostějovsku. Lidem vadí hluk i rozbité silnice. Starostové proto tlačí na Olomoucký kraj, aby se pustil do stavby obchvatů. Hejtman teď slíbil, že úředníci na přípravě projektů začnou pracovat.

„Kamionová doprava je tady čím dál horší. Možná si lid na kamiony zvykli, ale asi kvůli tlaku financí jsou kamiony přetěžovány, nedodržují rychlost a podobně,“ říká Pavel ze Ptení na Prostějovsku.

A nezávislý starosta Jiří Porteš mu dává za pravdu: „V současnosti je to až dvě stě kamionů, co projedou Ptením, protože my jsme takový trychtýř, dá se tudy projíždět z pěti stran.“

Kamiony tudy projíždí cestou z nedaleké pily, která zaměstnává stovky lidí z regionu.

„Na jednu stranu nám to přináší plusy, protože je tu dobrá zaměstnanost v obci, ale druhá věc je, že se lidem třepou doma hrníčky, když projíždí kamion,“ dodává Porteš.

Čtěte také

Podobná situace trápí i obyvatele nedaleké Ohrozimi. I tudy projíždí denně desítky kamionů. Olomoucký kraj po urgencích starostů přislíbil jednání. Řešení má podle hejtmana Jiřího Rozbořila z ČSSD tři fáze:

„Obchvat Ptení, Ohrozimu a severní obchvat Prostějova tak, aby ty kamiony nejezdily po silnicích druhé a třetí třídy, ale aby se tou nejkratší možnou cestou dostaly na dálnici a pokračovaly dál do světa.“

Kraj také bude muset vykoupit pozemky, právě na výkupech ale v minulosti všechny plány ztroskotaly.

„V průměru je v každé obci deset vlastníků, kteří nehodlají pozemky prodat. My teď musíme prověřit, za jakou cenu jim bylo vykoupení nabídnuto. Možná dojdeme k vyšší částce a ti majitelé pozemků se rozhodnou pozemky prodat. Pokud ne, budeme muset přistoupit k tomu nejtvrdšímu řešení, což je vyvlastnění,“ dodává Rozbořil.

Na přípravách výkupů pozemků by podle něj měli úředníci začít pracovat do dvou týdnů.

autor: tas
Spustit audio