Olympionici mohou vyzkoušet znalosti i v antidopingovém kvízu. „Chráníme férové sportovce,“ říká Petr Koukal

Bývalý badmintonista Petr Koukal během své kariéry sice soutěžil na letních olympiádách, nechybí ale ani na té zimní v Jižní Koreji. A to i přesto, že jeho manželka Gabriela Koukalová nakonec jet nemohla. Do Pchjongčchangu dorazil nejen jako fanda českých sportovců, ale i jako člen komise sportovců Světové antidopingové agentury.

„Máme na starosti dvě centra v olympijských vesnicích, snažíme se zábavnou formou edukovat sportovce o antidopingu, o tom, jaká jsou pravidla,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorem Štěpánem Pokorným.

Pomocí speciálního kvízu chtějí zvýšit povědomí o antidopingu, a zároveň ukázat sportovcům, že jsou tady od toho, aby chránili ty, kteří soutěží férově. „Nestačím se divit, kolik sportovců základní věci o antidopingu neví,“ dodává.


Každý ze sportovců musí v kvízu odpovědět na osm otázek z deseti, aby si odnesl nějakou odměnu.

Samotný kvíz přitom neobsahuje nijak složité otázky třeba z oboru chemie nebo právnických předpisů, ale například takové, zda předepsaný lék od doktora znamená stoprocentní jistou, že není na antidopingovém listu.

Český dům dokáže olympioniky dobře naladit

Petr Koukal zažil české olympijské domy v Londýně, v Soči, Riu, ale ten v jihokorejském Pchjongčchangu se mu líbí nejvíce. „Je nejblíž, je důležité, kde ten dům je, tady je pro sportovce z olympijské vesnice přes ulici,“ popisuje.

Z vlastí zkušenosti ví, jak je důležité, když si může zajít mezi kamarády, dát si české jídlo, slyšet češtinu nebo se naladit na sportovní výkon, který ho čeká. V olympijské vesnici totiž člověk nemá chvíli klid. „Možnosti v českém domě jsou od olympiády k olympiádě lepší, je skvělá věc, že se to děje,“ uzavírá.

autoři: špo , prh
Spustit audio