Omezení výstavby, ochrana divoké přírody. Senát řeší petici k Šumavě, podepsalo ji 56 tisíc lidí

Senátoři budou v úterý diskutovat o petici Za dobrý zákon o Národním parku Šumava. Dokument, který už podepsalo přes 56 tisíc lidí, požaduje omezení výstavby a větší ochranu divoké přírody v oblasti. Změnu pravidel pro fungování národních parků by měla přinést vládní novela zákona o ochraně přírody. Ekologická sdružení požadují, aby v ní byla jasně daná rozloha území šumavského parku ponechaného přírodě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Březník

Březník | Foto: Přemysl Čech

Podle mluvčího Hnutí Duha Jana Piňose by v zákoně mělo být stanoveno, že se rozloha šumavských oblastí, do kterých se nebude zasahovat, nesníží.

„Rozloha území ponechaného ke svobodnému vývoji přírody bude tvořit třetinu národního parku, 30 procent, s tím, že bude rozšířena na polovinu do roku 2030. Už dnes by mohla být vyhlášena na polovině území národního parku divočina, takže tohle je kompromis,“ řekl.

Podle náměstka ministra životního prostředí Vladimíra Many už ale v novele jsou dostatečné pojistky na ochranu nejcennějších částí národního parku.

„Poté, co bude odborně vymezena zonace každého z národních parků a bude stanoven management konkrétních ploch, tak bude zákonem garantováno, že nejdříve po 15 letech může správa národního parku navrhnout přehodnocení přístupů,“ popsal.

O vládní novele zákona o ochraně přírody by poslanci mohli hlasovat už v září.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme