Ondráčka na předsedu komise dohlížející na GIBS nepodpoříme, pouze jako řadového člena, říká Jana Černochová

Obsazování sněmovních postů přineslo řadu kontroverzních nominací. Nejnověji jde o návrh komunistů, aby komisi pro inspekci bezpečnostních sborů vedl jejich poslanec Zdeněk Ondráček. Ten v roce 1989 jako policista zasahoval proti demonstrantům. A to je i důvodem, proč nemá například u poslankyně za ODS Jany Černochové podporu.

Andrej Babiš požádal komunisty, aby jmenovali jiného kandidáta do čela komise, ti ale jeho žádost odmítli. „Od Andreje Babiše to bylo spíše gesto, volba je tajná, funguje tady koalice, říkejme jí skrytá, nevyslovená, ale funguje jako koalice hnutí ANO, SPD a KSČM,“ říká Jana Černochová.

Právě při tajném hlasování nepředpokládá, že by zástupci hnutí ANO nevolili Ondráčka, protože by oslabili svou pozici, kterou mají před klíčovým hlasováním o důvěře vládě.

Pozastavuje se také nad tím, proč ministr vnitra Milan Chovanec o předsednictví této komise zájem neprojevil, tam by totiž jako klub občanských demokratů neměli v žádném případě problém s tím, aby ho na tuto pozici podpořili.


Bezpečnost a obrana by neměla být témata, na kterých bychom se měli nějakým zásadním způsobem politicky přít.Jana Černochová

„U pana Ondráčka tuto podporu nedáme, na druhou stranu pokud by se měl stát řadovým členem této komise, tak tu podporu mu dáme,“ říká s tím, že je logické, že i komunisté jako strana, která získala nějaké mandáty od voličů, tak má právo sedět v komisi a dohlížet jako kontrolní orgán právě v rámci stálých komisí, ať už je to činnost policie, vojenského zpravodajství, BIS, NBÚ a podobně.

„Pana Ondráčka nepovažuji za člověka, který by mentálně, vzdělanostně a zkušenostně neměl na to vést takovou komisi, ale musím podotknout to, co je u mne důležité, že skutečně on je tím symbolem lednových událostí v roce 1989,“ uzavírá.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio