Ondřej Konrád: Dalík by toho musel říci o dost víc

25. červenec 2017

Když letos v dubnu Nejvyšší soud zrušil čtyřletý verdikt nad Markem Dalíkem, leckdo v tom v prvé chvíli viděl potvrzení neblahých tuzemských poměrů, symbolizovaných rovněž na svobodě pobývajícími Davidem Rathem a Romanem Janouškem.

O mnoha dalších ani nemluvě. Ale Dalíkovo propuštění z výkonu čtyřletého trestu za podvod neznamenalo, že se někdejší nejbližší spolupracovník a patrně stejně důvěrný přítel premiéra Mirka Topolánka do vezení nevrátí.

Až ovšem po dalším soudu, který má napravit chybu předcházejícího, k němuž se Dalík odvolal a byl odsouzen nikoli za podvod, jak zněla původní žaloba, nýbrž za korupci. A soudkyně prý měla užít nový trestní zákoník, pro obžalovaného výhodnější.

Premiér v pozadí?

Dodávám, že poprvé byl rozsudek pětiletý a snad netřeba dodávat, že jde o kauzu vládní zakázky na nákup obrněných transportérů Pandur a že Dalík si měl na neformální schůzce se zbrojaři, ale i tehdejším náměstkem ministra obrany Bartákem, říct o úplatek v gigantické zhruba asi půlmiliardy korun.

Marek Dalík

To Dalík u obou soudů popíral a zároveň tvrdil, že byl na schůzce sám za sebe. Přičemž se leckomu se zdálo, že loajálně kryje přítele Topolánka. Který coby svědek naopak Dalíkovi nijak nepomohl. Což se dalo vysvětlovat velmi jednoduše: kdyby Topolánek chtěl být kamarádovi užitečný, vystavoval by se nebezpečí, že se pozornost vyšetřovatelů soustředí na něho.

Tři krát šest

Nyní má Dalík za sebou třetí proces, rozsudek se vrátil na původní výši pěti let (plus povinnost zaplatit čtyři milióny) a vrátila se také kvalifikace jeho chování coby podvod. Spočívající v tom, že se měl vydávat za osobu, která může zakázku ovlivnit.

Ale jinak při úterním řízení zaznělo leccos nového – Dalík totiž tentokrát doznal, že se na oné schůzce skutečně mluvilo o penězích, konkrétně v podobě tři krát šesti miliónů eur. Tedy předem rozdělené sumě odpovídající oné půlmiliardě korun.

Marek Dalík

Prvá část měla být kupříkladu za to, že bude s firmou Steyer obnovena předběžná smlouva. A tak dále. Ovšem také připustil, že mu z toho mohla plynout blíže neupřesněná provize. To je sice na jistý posun, ale ne moc výrazný. A Dalík vlastně jen uznal, že dříve cosi zamlčoval. K celé pravdě to má nejspíš pořád dost daleko.

Ale není vyloučené, že se k ní někdejší mocný lobbista přece jen dostane. Až bude před dalším soudem, neboť se jistě zase odvolá. Ale aby to mělo efekt, musel by už přijít s něčím doopravdy pádnějším. Než konstatováním toho, co bylo od počátku takřka očividné a on to jen popíral.

Spustit audio