Ondřej Konrád: David Rath versus důkazy

20. březen 2018

„Kdyby existoval trest smrti nebo trest doživotní práce v jáchymovských dolech, tak mi ho státní zástupce také navrhne,“ prohlásil v úterý David Rath poté, co zazněla závěrečná řeč Petra Jiráta v dalším kole vleklého a obecně známého korupčního procesu.

Zanedlouho tomu bude už šest let, kdy jej odstartovalo noční zatčení tehdejšího středočeského hejtmana s pověstnou krabicí od vína před domem manželů Kottových, s nimž se měl Rath podílet na poměrně rozsáhlé trestné činnosti během rekonstrukce zámku Buštěhrad, hostivického gymnázia, vybavení pro kladenský domov seniorů a několika krajských nemocnic.

Euforické dělení kořisti

Vůdčí trio (v kauze ale uvízlo celkem jedenáct osob), údajně na úplatcích za přidělené zakázky inkasovalo skoro 40 milionů korun. A vyšetřovatelé měli k dispozici nejen množství nahrávek z odposlechů instalovaných u Kottových, ale také zásadní svědectví jedné z obviněných, která mechanismus činnosti skupiny policistům vysvětlila.

Rath je ovšem zdatný bojovník a využíval každé miniskulinky k napadání celého obvinění, veškerých důkazů i státního zástupce a soudce, přičemž řada momentů byla skutečně překvapující a zmatečná. A svitla mu pak reálná naděje, když prvoinstanční rozsudek (u Ratha šlo o osm a půl roku) zrušil vrchní soud skrze podle něho neoprávněné odposlechy.

Kateřina Kottová a Petr Kott

To širokou veřejnost šokovalo, ale Nejvyšší soud zvukové záznamy opět připustil. Celý proces se ovšem musel opakovat. Byť už při něm nebylo potřeba provádět řadu úkonů dříve vykonaných.

A tak Rath aspoň protáhl úvodní fázi dvanáctihodinovým vystoupením (čili během tří jednacích dnů). Což se dost možná bude opakovat. Ale exhejtman nejspíš odejde s více méně stejným rozsudkem jako poprvé; soudce nemá důvod sazbu měnit.

Vše jen pro stranu

Rath se však samozřejmě bude dál odvolávat a pokoušet se znevěrohodnit soudce a státního zástupce, které prakticky označuje za své zaujaté osobní nepřátele. Viz úvodní citát o trestu v uranových dolech. A část veřejnosti se mu za roky úporné snahy podařilo trochu zviklat.

I když asi úplně nepřijala Rathem kreslený obraz sama sebe coby oběť politické perzekuce a obětavého straníka, opatřujícího prostředky pro kampaně sociálních demokratů. S čímž ale nekoresponduje například nahrávka přímo extatického rozpočítávání balíčků bankovek u Kottů.

Ondřej Konrád

Jinými slovy, většina Čechů nepochybuje, že Rath a Kottovi celý systém korupce vybudovali jen a jen ve svůj prospěch. Ale Rath jistě na někoho udělal dojem mohutností i vynalézavostí své obrany.

I když mnohdy daleko za hranicemi důstojnosti. Která, i když to ještě nějakou dobu potrvá, by však neměla mít konečný vrch nad justicí. Když ta disponuje na prvý pohled kvalitními důkazy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.