Ondřej Konrád: K vládě blíž. Anebo ne?

17. duben 2018

Česká veřejnost je půl roku po volbách už dost otrlá a od různých jednání na téma sestavení vlády si mnoho neslibuje. Čeho by se také mohla dočkat po pondělní večerní schůzce předáků hnutí ANO a ČSSD, když ti druzí na ni kráčeli se slovy, že sami vlastně nic nečekají?

Než zdůvodnění Andreje Babiše, proč se k už jednou zkrachovanému projektu dvoukoalice za podpory KSČM vůbec vracet. Poté, co si ukončení hovorů o vládě nechali nejvyšší sociální demokraté Jan Hamáček a Jiří Zimola posvětit na sjezdu. Byť ten připouštěl, aby se vrátka ke Strakově akademii nechala mírně pootevřená.

Pro případ, že by Andrej Babiš projevil větší ještě větší vstřícnost. A byl ochoten, cosi přihodit. Možná nějaké ministerstvo nad původně nabízených pět. Zvlášť to, o které se oba subjekty přetahovaly, a na němž se zřejmě dohoda před dvěma týdny zasekla - totiž vnitra. Což souvisí s Babišovým problémem trestního stíhání. A bůhví s čím dalším, pro změnu sociálně-demokratickým.

Dočasná tajnosnubnost

A právě o takových věcech se v pondělí samozřejmě mluvilo, a lídři ČSSD to také očekávali, jak jinak, nemohlo jít jen o úsměvy nad kávou a zdvořilostní konverzaci. Ovšem teprve v pátek ČSSD Babišovu nabídku buď přijme, nebo odmítne na jednání předsednictva.

Andrej Babiš

Oč ale konkrétně jde, Hamáček zatím tají, dokonce ani nechtěl prozradit, jaký má z debaty pocit. Aby si nikdo nic nedomýšlel. Hnutí ANO pak tiskovou konferenci vůbec zrušilo a tak se přinejmenším nad nocí z pondělí na úterý rozprostřela tajnosnubnost.

Která ale dlouho trvat nemusí, a až Hamáček podá informaci širšímu okruhu spolustraníků, skoro určitě něco na veřejnost prosákne. Jak říká komisař Ledvina z filmu Adéla ještě nevečeřela: „To vědí, tady se všecko rozkecá.“

Prezidentova hračka

Pokud však podmínky ANO budou pro sociální demokraty akceptovatelné, pak by přece jen mohly věci nabrat rychlejší tempo, protože obě strany v zásadě programy sladily už v předcházejících týdnech.

A i když jsou k získání důvěry třeba i hlasy KSČM a ta také bude mít nějaké podmínky a momentálně hřímá kvůli úderu Sýrii a ošívá se ještě pořád na vydáním hackera Nikulina do USA i vypovězením ruských špiónů, těžko si představit, že by se komunisté vzdali historické šance stanout tak blízko výkonné moci.

Ondřej Konrád

A když se tedy všichni vzájemně dohodnou, stále ještě netřeba čekat nějaký spěch. Prezident přece musí Babiše, anebo i nějakého jeho formálního zástupce nejprve jmenovat premiérem. Pak bude mít dost možná i své představy o personálním složení vlády.

A konečně – až by vznikla vláda s řádnou důvěrou, Miloš Zeman by už na ni do značné míry ztratil vliv. A to by mu bylo jistě líto.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.