Ondřej Konrád: Na co myslí Starostové cestou z Lán?

16. listopad 2017

Těžko říci, co si může prezident odnášet ze setkání se zástupci všech devíti subjektů, které pronikly do Poslanecké sněmovny.

Žádný železný anebo zdvořilostní zvyk tím nenaplňuje, vždyť Václav Havel například nezval ke konzultacím ani komunisty ani sládkovce, a v rozhovoru s takovým Miroslavem Kalouskem se nejspíš Miloš Zeman nedozví nic, co by nevěděl, nebo si nemohl dnes a denně přečíst na internetu.

A tak není ani jasné, k čemu byla čtvrteční schůzka v Lánech se Starosty a nezávislými, kteří přece hned po volbách řekli, že je nezajímá nic jiného než život v opozici. Při rozložení sil v dolní komoře a se šesti mandáty je to také rozumné stanovisko. Byť stejný počet křesel druhdy stačil Martinu Bursíkovi v čele strany Zelených vyjednat čtyři posty ve vládě Mirka Topolánka.

Petr Gazdík a Jan Farský

Což ovšem Zelené, tehdy nováčky v zákonodárném sboru, následně doslova zničilo. Zkušení Starostové, kteří už si své ve sněmovně ´odžili´ po boku TOP 09, se tamtéž poprvé sami za sebe budou jistě chtít chovat obezřele.

Otázka bez odpovědi

A hlavně čekat, co vzejde z opakovaných pokusů Andreje Babiše v roli premiéra. Proč je prezident předem rozhodnut jmenovat Babiše předsedou vlády i poté, co napoprvé nezíská důvěru, se Jan Farský s Petrem Gazdíkem hlavy státu také zeptali s tím, že jsou přece ve hře i jiné varianty než menšinový kabinet s podporou komunistů a okamurovců.

Petr Gazdík a Jan Farský

Jenže otázka zřejmě nepadla na úrodnou půdu, jinak by o tom na brífinku po schůzce jistě veřejnost informovali. Prezident jim zato opakoval, že nepřipustí předčasné volby. A to by mohlo naznačovat úmysl nechat skutečně vládnout poměrně dlouhou dobu kabinet bez důvěry.

Farský a Gazdík, kteří s Milošem Zemanem také diskutovali nad v této chvíli podružnou otázkou přímé volby starostů, boudou muset možná přemýšlet o tom, že pokud Zeman naplní to, o čem hovoří, části politické sféry, do níž STAN patří, od tohoto týdne dokonce oficiálně ustanovením Demokratického bloku s ODS, TOP 09 a lidovci, nezbude než sáhnout ke krajnímu prostředku ústavní žaloby.

Při čistě formální návštěvě lánského zámku tím ale jistě prezidentovi nevyhrožovali.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.