Ondřej Novák prožívá vědecké dobrodružství v kamerunském pralese

Redaktor Ondřej Novák se vypravil za vědeckým dobrodružstvím až do Kamerunu. Dva týdny tady sleduje práci českých vědců, kteří v kamerunském národním parku Mount Cameroon pozorují interakci opylovačů a květin, ale také vzdělávají studenty místní univerzity nebo pomáhají s propagací parku, který bojuje s nedostatkem financí, nízkou návštěvností a samozřejmě také pytláctvím a ilegální těžbou dřeva. 

Podle výzkumníků nejsou vztahy s vedením parku jednoduché, spíš než přínosy výzkumu totiž místní zajímá rozvoj turismu. Vedoucím výzkumu je entomolog Robert Tropek a mimo jiné má na starosti determinaci hmyzu. Jeho kolega, hlavní botanik výpravy Štěpán Janeček, zodpovídá za rostliny, které tu sledují. Další důležitou součástí týmu je technik a stromolezec Pavel Kratochvíl, ten instaluje do korun stromů kamery, jejichž prostřednictvím vědci sledují jednotlivé květy nepřetržitě 24 hodin.


Kus cesty pralesem jsme jeli na motorce. Řídil kluk v žabkách, kterymu bylo tak 16 a vážil třeba 60 kilo. Za ním dva chlapi s krosnou, váha dohromady tak čtvrt tuny. Motorka připomínala něco mezi pionýrem a Simpsonem. Spadli jsme jen jednou.Ondřej Novák

Mount Cameroon, kde se čeští vědci zabývají výzkumem již několik let, je jedním z nejdeštivějších míst na světě. Paradoxně se tu ale odborníci z Univerzity Karlovy a Akademie věd potýkají s nedostatkem vody. „Veškerou vodu si musíme nosit,“ říká vedoucí výzkumu Robert Tropek.

Čtěte také

Důvodem, proč si výzkumníci vybrali právě toto místo, je rozmanitost typů prostředí na relativně malé ploše. I na tropickou oblast hostí Mount Cameroon nebývalé množství druhů. I přesto se ale kamerunský národní park potýká s nízkou návštěvností. Mezi lety 2016 a 2017 prý klesla až o polovinu. Na vině jsou zřejmě občanské nepokoje, kvůli kterým se turisté v místě necítí bezpečně.

„Vědci tu dělají tak zajímavé věci, že mám hlavu jako pátrací balón a přemýšlím, co vybrat, protože materiál tady by vydal na samostatnou rozhlasovou stanici,“ říká o pobytu v Kamerunu redaktor Ondřej Novák.

autor: ono
Spustit audio