ON-LINE: Česko slaví napjatý 28. říjen. Zeman jmenoval nové generály

Česká republika si připomíná vznik samostatného Československa. Letošní oslavy ale kvůli neudělení vyznamenání Jiřímu Bradymu probíhají v napjaté atmosféře. Večerního ceremoniálu na Pražském hradě se vedle řady poslanců nezúčastní ani většina rektorů vysokých škol. Akademicii místo toho položili květiny u sochy TGM, večer se ještě setkají na Staroměstském náměstí v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akademici a studenti položili květiny u sochy TGM na Hradě

Akademici a studenti položili květiny u sochy TGM na Hradě | Foto: Filip Jandourek

U sochy Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí se kromě akademiků sešli také představitelé iniciativ z celé republiky a zástupci studentských spolků. Ti po desáté hodině dopoledne přečetli prohlášení, v němž podpořili rektory, kteří se rozhodli na Hrad nejít.

Zástupci univerzit ocenili, že mezi českými vysokými školami vládne soudržnost. Předseda Akademie věd Jiří Drahoš připomněl výročí vzniku Československa. „Podařilo se nám vybudovat demokracii, která není úplně bez chyb. Ale kdo z nás je bez chyb,“ řekl přes asi dvěma stovkami shromážděných na náměstí.

Květiny u sochy TGM spolu se zástupci akademické obce položila také ministryně Valachová. Opakované nepozvání některých rektorů na předávání státních vyznamenání ji mrzí. „Mnohokrát jsem o tom s panem prezidentem hovořila a snažila jsem se najít nějaký smír. To se mi nepodařilo, ale rozhodně vytrvám,“ prohlásila.

Průzkum pro Český rozhlas: Polovina Čechů nesouhlasí s bojkotem oslav 28. října na Hradě

Číst článek

Valachová se chce ale zasadit o to, aby byli rektoři na Hrad dále zvaní. Ona sama večer na ceremoniál na Hradě půjde, následné recepce se ale nezúčastní.

Akademici a studenti položili květiny u sochy TGM na Hradě | Foto: Filip Jandourek

Spory mezi Hradem a rektory trvají už několik let. Prezident na předávání vyznamenání už poněkolikáté nepozval rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka, kvůli tomu se ceremoniálu neúčastní většina rektorů. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček k tomu řekl, že Hrad zvažuje, že rektory příští rok nepozve.

Pietní akt na Vítkově

Na pražském Vítkově proběhl tradiční pietní akt za účasti prezidenta Miloše Zemana a předsedů parlamentu a vlády. Politici společně s válečnými veterány a zástupci sokolské obce položili věnce u jezdecké sochy Jana Žižky. Součástí oslav byl i přelet tří bitevních vrtulníků, které nad nebi vytvořily trikoloru v českých národních barvách.

Prezident Zeman i premiér Sobotka na rozdíl od loňského roku po konci ceremoniálu neposkytly médiím komentář.

Agentura Horáčka pomůže s 'protizemanovskou' oslavou 28. října. O kampaň nejde, tvrdí

Číst článek

Na oficiální pietní akt navázalo setkání Českého svazu bojovníků za svobodu, při kterém vystoupil exprezident Václav Klaus. Ve svém projevu kritizoval například znevažování udílení vyznamenání kauzou kolem Jiřího Bradyho. Vyjádřil se také k migrační krizi.

„Suverénní český stát je nutné opět bránit. Masová migrace znamená ohrožení existence Evropy, jakou ji známe a chceme mít. Je vykročením ke změně národnostních, etnických, kulturních i hodnotových poměrů na našem kontinentě,“ varoval Klaus.

„Ničivá sociálně-inženýrská ideologie multikulturalismu hrozí rozložit nejen Evropskou unii, ale i poměry v jednotlivých členských zemích,“ dodal Klaus. Na závěr shromáždění si od Českého svazu bojovníků za svobodu převzal Pamětní kříž za podporu vlastenectví a rozvoj demokracie.

Vojenská přísaha rekrutů

Za sborového "Tak přísaháme!" složilo na Hradčanském náměstí přísahu 840 rekrutů. Slavnostního aktu se zúčastnili prezident Miloš Zeman, ministr obrany Martin Stropnický nebo kardinál Dominik Duka.

Prezidentovi slíbily věrnost asi tři stovky studentů prvního ročníku Univerzity obrany ve Vyškově a asi 500 příslušníků Armády České republiky, kteří právě dokončují kurz základní přípravy. Mezi přísahajícími bylo na 70 žen.

Zeman ve svém proslovu k vojákům upozornil na nebezpečí terorismu a zdůraznil roli armády v boji proti němu. „To nebezpečí nelze podceňovat jen proto, že se u nás ještě nestalo,“ řekl.

Jednotky provedly před oficiálními hosty a prezidentem a rovněž tisíci přihlížejících slavnostní pochod. Zazněly i salvy.

Vyhovělo 11 ze 13 nominovaných

Prezident Miloš Zeman při příležitosti státního svátku jmenoval tři nové generálmajory a osm brigádních generálů. Vyhověl 11 ze 13 nominací, které schválila vláda. Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal a jeho náměstek pro vzdělávání Simon Michailidis mezi povýšenými nebyli.

Generálmajorem se stal šéf vojenské kanceláře Pražského hradu Jan Kaše. Stejné hodnosti dosáhli i velitel vzdušných sil Jaromír Šebesta a poradce náčelníka generálního štábu Jiří Verner.

Novými brigádními generály jsou zástupce ředitele sekce rozvoje a plánování schopností ministerstva obrany Jaromír Alan, velitel Velitelství výcviku - Vojenské akademie Josef Kopecký, zástupce ředitele ministerské sekce rozvoje a plánování schopností Ladislav Košner a šéf Ředitelství speciálních sil Karel Řehka.

Povýšeni na brigádního generála byli také první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek a bývalý policejní prezident Oldřich Tomášek. Stejnou hodnost mají také náměstek generálního ředitele hasičského sboru Slavomír Bell a ředitel královéhradeckých hasičů František Mencl.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme