Sledovali jsme ONLINE: Pokus o vojenský převrat v Turecku je u konce. V zemi rostou obavy ze msty

Jednotky věrné turecké vládě podle premiéra Binaliho Yildirima definitivně potlačily pokus o vojenský převrat. Provládní síly získaly kontrolu nad všemi místy, které pučisté během noci ovládli. Prezidentský úřad ale vyzval občany, aby zůstali v ulicích, a zabránili tak dalšímu možnému pokusu o převrat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci prezidenta Erdogana vyšli do ulic a oslavují

Příznivci prezidenta Erdogana vyšli do ulic a oslavují | Zdroj: Reuters

Podle Yildirima zemřelo 161 lidí, započítány prý ale nejsou oběti mezi pučisty, a zraněno bylo 1440 osob. Zatčeno bylo 2839 pučistů.

Prozatímní šéf generálního štábu Ümit Dündar dopoledne uvedl, že při pokusu o státní převrat v Turecku zahynulo 104 armádních pučistů. Potvrdil také smrt 90 dalších lidí, z nichž 47 byli civilisté.

Mezi devadesáti mrtvými je podle Dündara, kterého do čela generálního štábu jmenoval dočasně premiér Yildirim, kromě 47 civilistů ještě 41 policistů a dva vojáci. Premiér ale nyní řekl, že mrtvých pučistů je asi dvacet.

O převrat se pokusila v noci na dnešek část turecké armády. Ve velkých městech se střílelo a ozývaly se výbuchy. Turecké stíhačky pálily na armádní vrtulníky a helikoptéry pučistů spustily palbu na parlament. Ten zasáhla i bomba.

Na straně prezidenta a vlády zůstala policie. Do ulic vyšly tisíce lidí, kteří protestovali proti vojenskému převratu. Vojáci do lidí stříleli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Turecku sledují také blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček a zahraničně-politický analytik Milan Slezák

Pučisté také obsadili studia CNN v Turecku. Stanice totiž odvysílala výzvu prezidenta Erdogana, aby lidé vyšli do ulic. Kolem půl třetí hodiny ráno místního času začala znovu vysílat státní televize, informace přímo z místa dál přináší státní agentura Anadolu.

Pokusu o státní převrat, který se podle Dündara podařilo zmařit rychlým zásahem policie, se zúčastnili hlavně členové armádního letectva a četnictva. Velení armády ho od samého začátku odmítlo, řadu z důstojníků si pučisté vzali jako rukojmí, uvedl dočasný velitel armády.

Nouzové linky pro Čechy v Turecku:
Velvyslanectví v Ankaře: 0090 532 375 13 87
Konzulát v Istanbulu: 0090 533 257 38 80

Kdokoli zradí svou vlast, neujde trestu, řekl Dündar a slíbil čistku v "paralelních strukturách" armády.

Pod kontrolou vlády už je i budova generálního štábu v Ankaře. Vojáci, kteří ji v pátek večer obsadili, byli zajati. Budovu už dříve opustilo asi 200 neozbrojených účastníků převratu. Podle bezpečnostních zdrojů agentury Reuters úřady zadržely další stovku členů armády v souvislosti s pokusem o převrat na jihoturecké vojenské základně Diyarbakir.

Čistka v turecké justici. Úřady zbavily po pokusu o převrat funkce 2700 soudců

Číst článek

Zadrženo bylo deset členů Státní rady, což je turecká obdoba Nejvyššího státního soudu. Zároveň úřady pátrají po 140 zaměstnancích kasačního soudu, což je obnova ústavního soudu. V souvislosti se zmařeným převratem bylo z funkce odvoláno 2745 soudců.

Erdogan mluví o velezradě a čistkách

Podle premiéra Binaliho Yildirima za pučem stojí duchovní hnutí Fetullaha Güllena, který žije ve Spojených státech. Ten však puč v prohlášení důrazně odsoudil.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil pokus o převrat, který provedla část vojáků, za velezradu a slíbil čistku v armádě. Vyzval všechny své příznivce, aby zůstali v ulicích, dokud se situace v Turecku nestabilizuje.

V projevu po příletu do Istanbulu Erdogan řekl, že převrat byl namířen proti soudržnosti a jednotě Turecka. Žádná moc podle něj nestojí nad vůlí národa. Dodal, že ti, kteří jsou do převratu zapojeni, dostanou okamžitou odpověď. Nezáleží prý na tom, ze které organizace jsou.

Mezinárodní Atatürkovo letiště v Istanbulu ráno obnovilo provoz, množství letů ale bylo zrušeno. Nad Ankarou vyhlásil premiér Yildirim bezletovou zónu. Pro civilní letadla je uzavřený i prostor nad Marmarským regionem, v němž leží i Istanbul. Znovu se podle úřadů otevře ve 20 hodin středoevropského času.

Kvůli převratu v Turecku posilují sousední země kontroly na hranicích. Světoví politici vyzvali Turky, aby respektovali demokraticky zvolené instituce. Ministerstvo zahraničí doporučuje českým občanům v Turecku nevycházet do ulic. Situace v zemi je podle resortu nadále nepřehledná.

Není to první pokus o puč v Turecku. Armáda provedla v posledních desetiletích tři převraty, dlouho byla rozhodující silou v zemi. Od nástupu k moci proislámského premiéra Recepa Tayyipa Erdogana v roce 2003 se vliv armády postupně snižuje.

ČTK, Štěpán Macháček, ČRo, pir, Anna Jadrná, msk, Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme