ONLINE: Potvrdí ANO vítězství i v druhém kole? Voliči mají poslední den na výběr 27 senátorů

Češi mohou v sobotu znovu volit nové složení třetiny Senátu. Od 8 do 14 hodin budou zároveň určovat, jak silnou většinu bude mít dosavadní vládní koalice v horní komoře Parlamentu. Ve čtvrtek byla podle odhadů volební účast nízká. Hlasovat přišla asi desetina voličů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby (ilustrační foto)

Volby (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

V druhém kole senátních voleb mají lidé na výběr z 54 kandidátů, kterým dali před týdnem v jednotlivých obvodech nejvíce hlasů. Podle Českého statistického úřadu by mohly být kompletní výsledky hotové do tří hodin po uzavření volebních místností.

První kolo voleb před týdnem vyhrálo hnutí ANO, které má kandidáty ve čtrnácti obvodech, ČSSD a KDU-ČSL pak v devíti a občanští demokraté se do finále dostali v pěti obvodech. Starostové mohou získat čtyři senátory, TOP 09 tři, komunisté jednoho.

Než se rozhodnete: Poslechněte si názory kandidátů, kteří postoupili do druhého kola senátních voleb

Číst článek

Mezi finalisty je 11 žen, v žádném z obvodů ale nestojí proti sobě.

Hlasovat v sobotu mohou ti z 2,8 milionu voličů, kteří se do volebních místností nedostali v pátek. Hlasovací lístky a obálku lidé dostanou až ve volebních místnostech, musí si s sebou vzít jen průkaz totožnosti. Vyberou si hlasovací lístek se jménem svého nynějšího favorita, vloží jej do obálky a pak ji vhodí do volební urny.

 

Ondřej Látal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme