ONLINE: Akademie překvapila. La La Land proměnil šest nominací, nejlepším snímkem je Moonlight

UVNITŘ FOTO A VIDEO. V Dolby Theatre v Hollywoodu proběhlo předávání 89. Cen Akademie. Muzikál La La Land byl s rekordními 14 nominací velkým hráčem večera, nakonec ale proměnil jen šest nominací, včetně nejlepší režie a herečky v hlavní roli pro Emmu Stonovou. La La Land byl po nešťastném přehmatu vyhlášen i nejlepším snímkem, ukázalo se ale, že pravým vítězem je nezávislé drama Moonlight.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herečka Viola Davisová získala Oscara za nejlepší výkon herečky ve vedlejší roli

Herečka Viola Davisová získala Oscara za nejlepší výkon herečky ve vedlejší roli | Zdroj: Reuters

La La Land dále zvítězilo v kategoriích nejlepší kamera, výprava, originální hudba a píseň za skladbu City of Stars. Režisér Damien Chazelle se svým výhrou stal ve 32 letech nejmladším držitelem Oscara v této kategorii.

Moonlight získal vedle ceny za nejlepší film také ocenění za nejlepšího herce ve vedlejší roli pro Mahershalu Aliho a za adaptovaný scénář. Nejlepší herečkou ve vedlejší roli byla vyhlášena Viola Davisová za výkon v adaptaci divadelní hry Fences.

Předávání Oscarů v číslech: první vstupenka vyšla na 5 dolarů, v publiku sedělo 250 lidí

Číst článek

Casey Affleck převzal Oscara pro nejlepšího herce za svou roli údržbáře v dramatu Místo u moře. Snímek proměnil ještě nominaci za nejlepší původní scénář pro Kennetha Lonergana.

Bez větších překvapení se neslo vyhlášení kategorií nejlepší animovaný snímek a cizojazyčný film. V těch podle předpokladů zvítězily Zootropolis a Klient režiséra Asghara Farhadiho, který se udílení cen rozhodl bojkovat kvůli nedávnému migračnímu dekretu prezidenta Trumpa.

V rámci slavnostního večera zaznělo všech 5 nominovaných písní ze snímků La La Land, Odvážná Vaiana, Trolové a Jim: The James Foley Story, s nimiž vystoupili zpěváci Justin Timberlake, Sting, John Legend a herec Lin-Manuel Miranda.

Letošní ročník Cen Akademie moderoval Jimmy Kimmel. Mezi předávajícími se objevila řada loňských vítězů, například herci Leonardo DiCaprio, Brie Larsonová, Mark Rylance či Alicie Vikanderová. Cenu za nejlepší film předali herci Warren Beatty a Faye Dunawayová, kteří tím oslavili 50 let od premiéry jejich snímku o gangsterské dvojici Bonnie a Clydovi.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme