Opavské muzeum našlo prostory pro chybějící depozitář v Dukelských kasárnách

15. leden 2017 11:33

Rozvoj Slezského zemského muzea stále brzdí chybějící centrální depozitář. Jako prioritu ho přitom mělo na programu už nejedno vedení. Třetí největší muzeum v zemi totiž skladuje většinu z 2,5 milionu sbírkových předmětů ve dvou historických budovách v centru Opavy, které už dávno nevyhovují muzejním standardům. Jeden z domů se navíc nedávno potýkal i s narušenou statikou.

Značná část exponátů Slezského zemského muzea je uložena v Blücherově paláci. Je to krásná historická budova, ale už na první pohled je vidět, že nutně potřebuje opravu.

„Ta budova je velice stará, není v dobrém stavu a už dávno nevyhovuje svým účelům,“ říká Martin Gajdošík, vedoucí místních zoologických sbírek. „Moje sbírka má přes 300 tisíc položek.“

Veškeré vybavení, které tady je, už hodně pamatuje. Preparáty se skladují opravdu všude. Spousta exponátů musí být přikryta různými fóliemi – třeba tady vidíme páva pod bublinkovou fólií.

„Pokud by ten centrální depozitář byl takového typu, jako jsem viděl depozitář Národního muzea, tak tam je vyřešeno třeba i ukládání kůží, je tam odsáván prach, a hlavně jsou tam zabezpečeny stabilní podmínky,“ poukazuje kurátor Martin Gajdošík.

O takovém depozitáři si ale může zatím nechat jen zdát. Už připravený projekt budovy v zahradě ředitelství totiž nové vedení muzea smetlo ze stolu a začalo hledat vlastní řešení. A tento stav trvá už dva roky.

Depozitář skrývá nejedno překvapení...

„Je to trošičku složité, protože v dosahu 30 kilometrů kolem Opavy moc vhodných pozemků není,“ upozorňuje ředitelka muzea Jana Horáková. V úvahu tak podle ní přicházela například budova bývalé pošty nebo pozemky za školním statkem.

Čtěte také

Vhodné místo nakonec našli v části bývalých Dukelských kasáren, kterou ministerstvo obrany vloni vyhlásilo jako nepotřebný majetek.

„Nyní čekáme na převod na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a pak bychom s ním jednali o eventuálním převodu. A tento pozemek se nám vlastně jeví jako ideální pro stavbu depozitáře, který opravdu velice potřebujeme,“ dodává.

Chybějící depozitář například ztěžuje přípravu výstav i péči o sbírkové předměty a brzdí i rozšiřování fondu. Nová nízkoenergetická budovy má přijít na zhruba 200 milionů korun a pro stavbu chce muzeum využít původní projekt. Ten ale bude muset nechat opět nákladně přepracovat.

Dukelská kasárna v Opavě
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio