Opavské muzeum připomíná 150 let od narození Petra Bezruče

5. září 2017

V Opavě začíná série výstav, která připomene tamního nejznámějšího rodáka - básníka Petra Bezruče. Narodil se před 150 lety a jeho jediná sbírka Slezské písně patří k nejvýraznějším literárním dílům.

Ve Slezském zemském muzeu v Opavě se vrší Bezručovy busty. „Nová výstava bude možná působit až tísnivě,“ odhaduje kurátorka Martina Klézlová. Ze slezského barda Petra Bezruče, vlastním jménem Vladimíra Vaška, se stalo po jeho smrti v roce 1958 něco, co, jak sama říká, on sám nikdy nechtěl. „Protože on sám dal povolení pouze čtyřem malířům namalovat svůj portrét, přesto těch portrétů jsou desítky,“ dodává.

Dodnes u nás není mnoho měst, která nemají Bezručovu ulici, nemluvě o pojmenování šachet anebo škol. „Byla to vlastně taková tehdejší celebrita, která byla naprosto uměle používána k tomu, aby se vytvořil jakýsi kult Petra Bezruče. To jméno Petr Bezruč bylo zcela oddáno tehdejšímu režimu, který si s ním dělal, co chtěl,“ říká kurátorka Klézlová.

Už dnes bude možné porovnat, jak Slezské písně ovlivňovaly umělce ve 20. století, popisuje další vernisáž Lenka Rychtářová z opavského muzea. Třeba Maryčka Magdonova existuje v mnoha dalších podobách.

„Budou k vidění umělecká díla, tedy obrazy, sochy, grafické listy, ale i hudebniny – tedy noty a vyloženě hudební záznamy, nahrávky, které vznikly na slova nebo na motivy básní Petra Bezruče,“ upřesňuje Rychtářová.

Obyčejné lidské stránky

Petr Bezruč

Výstavy se ale zaměří i na obyčejné lidské stránky Petra Bezruče. Na ty dodnes vzpomínají přímí pamětníci. Třeba Jaroslav Končák z Prostějova. Bylo mu ani ne 10 let, když s kamarádky Bezruče pozorovali, jak se venku koupe.

„Šlo nás tam, myslím, asi sedm nebo osm, schovali jsme se v křoví. Když pan Bezruč zjistil, že jsme tam, vyletěl a hodil po nás hůl. Mne netrefil, ale trefil kamaráda,“ vzpomíná pan Jaroslav, který po Bezručovi na protest hodil kusem cihly. Musel se mu pak osobně omluvit. „Ale skončilo to tím, že jsem od něho dostal takovou malou knížečku, ve které jsem měl napsáno Nezbednému pacholíkovi Jaroslavovi věnuje a ten jeho naškrábaný podpis,“ dodává.

Součástí bezručovských výstav bude také představení nově ilustrovaných Slezských písní. Vystřídalo se na nich 81 předních českých výtvarníků.

autor: mrk
Spustit audio