Opavští středoškoláci zkouší novinku ve výuce - virtuální stereobrýle

Studenti Mendelova gymnázia v Opavě testují neobvyklou školní pomůcku - virtuální stereobrýle. Když si je nasadí, ocitnou se v umělém trojrozměrném světě, který ovládají vlastníma rukama. Mohou například v hodinách biologie rozebírat lidské tělo do nejmenších detailů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

3D brýle, ilustrační foto

3D brýle, ilustrační foto | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Uživatel: DR.ZVLV

Sednou do školní lavice, nasadí si brýle a během okamžiku se můžou probírat například trojrozměrným modelem lidského těla. A potřebují k tomu pouze své vlastní ruce.

Ruce sledují speciální čidla a studenti plní v umělém světě zadané úkoly. Třeba rozebrat nebo složit všechny tělesné orgány, do kterých můžou dokonce i vstoupit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Opavští studenti můžou jako první v Česku používat takzvané stereobrýle. Přímo ve výuce. Reportáž Martina Knitla

„Právě se nacházím v krevním řečišti, mám tady kolem sebe červené krvinky, bílé krvinky, krevní destičky a tak podobně,“ popisuje jeden ze studentů 5. třídy.

Podle Petra Klána z Vysoké školy ekonomické a ČVUT v Praze, který speciální brýle do Opavy přivezl, je to současná technologická špička.

„V říjnovém časopise Scientific American vyšel článek, který hovoří o stejné technologii, ale my ji používáme v běžném výukovém procesu, a to ještě nikdo na světě nepoužil. Dá se říct, že my jsme úplně první na světě, kdo to používá.“

Na všechno, co v brýlích vidíte, si můžete vlastní rukou sáhnout, vlastní rukou ovládat, natáčet nebo přibližovat. Učitel přitom sleduje reakce studenta na monitoru. Akademici a vývojáři slibují, že je to teprve začátek reálných možností virtuálního světa přímo ve školních lavicích.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme