Operátor Arqiva nastiňuje vizi budoucnosti, testuje Ultra HD a realitu VR přes 5G síť

8. listopad 2017

Obsah dodala britská veřejnoprávní televize BBC. V nejvyšší obrazové kvalitě je přenášena premiérová řada dokumentární série Planeta Země a projekt Attenborough-360.

Britská telekomunikační firma Arqiva zahájila testy přenosu vysokého objemu dat prostřednictvím bezdrátová sítě příští generace označované jako 5G. Zkušební přenos byl zahájen již v průběhu července v kancelářích společnosti Arqiva za pomocí partnerů, britské veřejnoprávní televize BBC a jihokorejského výrobce spotřební elektroniky Samsung. Objem přenosu přes tuto bezdrátovou síť dosahuje rychlosti přes 1 Gbps.

Co se týká obsahu, ve formátu Ultra HD a prostřednictvím obrazové technologie HLG je přenášena druhá řada dokumentární série Planeta Země (Planet Earth). Testy 5G sítě dávají také prostor pro zahájení testů ve formátu VR, tedy takzvané virtuální realitě. Ta zabírá vysoký objem dat díky tomu, že umožňuje divákovi rozhled v úhlu 360 stupňů. Podrobnosti o projektu Attenborough-360 najdete na webu BBC. Aby bylo možné obě technologie využít naráz, je pochopitelně nasazeno úspornější kódování H.265/HEVC.

autor: lukpo
Spustit audio