Operátor Teleko: Vzdálený přístup k DAB multiplexu se nám vyplatil

19. říjen 2016

Pro úspěch digitalizace v České republice vidí jednatel operátora nutnost zapojení soukromých vysílatelů a také rozšíření vysílání veřejnoprávního rozhlasu mimo Prahu.

Příbramská společnost Teleko, která je v České republice jedním ze tří operátorů digitálního rádia DAB, ocenila zpětně řešení nasazené u svého rozhlasové sítě, takzvaný DAB cloud multiplex. Na odborné konferenci Radiokomunikace 2016 to včera uvedl jednatel firmy Tomáš Řapek. Výhodou řešení je, že operátor vůbec nedisponuje samotným vysílacím hardwarem. K němu se připojuje vzdáleně. Odbavování se emuluje virtuálně na serveru, který může být kdekoliv ve světě.

Řapek vyzdvihnul u takového řešení především spolehlivost a nižší náklady pro provozovatele. DAB cloud multiplex je dokonce podle jeho slov výhodnější řešení než klasické provedení digitální sítě, jak ji známe. Tato varianta je ideální například pro nízkonákladová média – malá konsorcia stanic nebo studentská rádia. Tomáš Řapek přítomným hostům na konferenci v Kulturním domě Dukla ukázal prakticky, jak je možné jednoduše DAB multiplex nakonfigurovat například prostřednictvím mobilního telefonu.

Jednatel společnosti Teleko je pochopitelně v oblasti DAB rádia optimistou, podobně jako provozní ředitel firmy RTI cz Roman Kropáček. Optimismus podpořil Tomáš Řapek některými fakty ze zemí jako je Norsko, Švýcarsko, Velká Británie nebo Německo. Okrajově se dotkl i aktivity v norském parlamentu, která případně měla zastavit možnost vypínání VKV rádia. „Osobně jsem se na tuto aktivitu v Norsku ptal a jde o minoritní názor,“ konstatoval Řapek. Pro úspěch digitalizace v České republice vidí jednatel operátora nutnost zapojení soukromých vysílatelů a také rozšíření vysílání veřejnoprávního rozhlasu mimo Prahu.

autor: lukpo
Spustit audio