Operátoři budou moci žádat o kmitočty pro DVB-T2, vláda schválila klíčovou novelu

30. leden 2017

Obě schválené změny právních předpisů vycházejí z přijaté Strategie zemského digitálního vysílání, jejíž klíčovou součástí je uvolnění rádiových kmitočtů pásma 700 MHz pro mobilní broadband.

Operátoři mohou začít žádat Český telekomunikační úřad (ČTÚ) o vydání individuálních oprávnění pro budování vysílačů fungujících ve standardu DVB-T2/HEVC. Vláda na své dnešní schůzi schválila změnu nařízení o stanovení výše a způsobu výpočtů poplatků za využívání rádiových kmitočtů a nařízení o stanovení způsobu a výše tvorby prostředků radiokomunikačního účtu a způsobu jejich čerpání.

Telekomunikační firmy, konkrétně České Radiokomunikace (ČRa) a Digital Broadcasting, už sice tak učinit mohly v minulosti, ovšem s výrazně vyšší sazbou za využívání kmitočtů. To je i důvod, proč například dominantní tuzemský operátor doposud požádat telekomunikační úřad ČTÚ pouze o oprávnění z vysílačů Žižkov a Cukrák na kanálu 31. Český telekomunikační úřad nyní usilovně pracuje na koordinaci vysílacích lokalit pro operátory. Podle informací ČRa má v současné době zkoordinováno okolo 80 % jejich kót.

Obě schválené změny právních předpisů vycházejí z přijaté Strategie zemského digitálního vysílání, jejíž klíčovou součástí je uvolnění rádiových kmitočtů pásma 700 MHz pro mobilní broadband, které je nyní využívané pro televizní vysílání. Strategie rozvoje zemského digitálního vysílání z července 2016 předpokládá sestavení přechodných sítí šířící souběžně se stávajícími sítěmi DVB-T televizní vysílání v novém standardu DVB-T2. Zavádění této technologie v České republice má v Česku probíhat postupně v letech 2017 až 2020, respektive 2021, a to nejprve formou přechodových a později i finálních sítí.

Ve Strategii rozvoje zemského digitálního vysílání je pro přechodové sítě navrženo zjednodušit poplatky za využívané rádiové kmitočty po dobu souběžného vysílání. Ke snížení nákladů přechodu je ve Strategii rovněž navrženo efektivně a účelně náklady kompenzovat z radiokomunikačního účtu, který je podle zákona o elektronických komunikacích určen k řešení těchto situací. Český telekomunikační úřad bude převádět v období realizace přechodu na DVB-T2 na radiokomunikační účet peněžní prostředky podle zákona o elektronických telekomunikacích zvýšené o 24 % z celkového výnosu vybraných poplatků za využívání rádiových kmitočtů, tj. celkově na podíl ve výši 30 % celkové sumy vybraných poplatků za kmitočty.

autor: lukpo
Spustit audio