Operátory čeká běh na dlouhou trať, v boji s nelegálním příjmem ale mají plán

30. říjen 2017

Existují hmatatelné signály, že jinak konkurenční operátoři se v boji proti nelegálnímu sledování satelitní televize spojí a vytvoří společné aliance. Může jít o firmy používající stejné kódování.

Pirátství digitální televize je velký problém a minulý týden konaná odborná konference Bratislava Business Briefing, které se zúčastnil í šéf česko-slovenské satelitní televize Skylink Jaromír Glisník s M7 Group, to opět pouze potvrdila. Ačkoliv se může zdát, že diváci sledující programy touto cestou mohou být v klidu, ledy se začínají přece jen hýbat. Označit ale například Skylink za subjekt, který má podíl na míře pirátství satelitní televize, to je opravdu docela silná káva.

Situace je přibližně následující: Programová nabídka Komplet stojí legální cestou u satelitní služby Skylink 1100 korun/měsíc a obsahuje 139 programů, z toho téměř polovinu ve vysokém rozlišení (HDTV). Prostřednictvím nelegální cesty je to ale pouhá desetina ceny. Pokud přijde takzvaný cardshare server s veřejnou nabídkou, kdy zájemců nabízí kompletní nabídku z orbitu, tedy nejen Skylink, ale i řadu zahraničních služeb, za pár dolarů, pak pochopitelně legální platforma nemůže vůbec takové ceně konkurovat.

Otázkou pochopitelně je, kolik skutečně nelegálně platících diváků je a kolik je jich v porovnání se zákazníky, kteří sledují například Skylink prostřednictvím dekódovací karty. Skylink určitě nepodporuje nelegální příjem, protože de facto všichni satelitní operátoři, a to nejen ti evropští, s tímto problémem bojují. Jde i například o takové giganty, jako je britská nebo německá Sky. Právě tyto značky (alespoň částečně) s pirátství bojují prostřednictvím omezení některých programů. Pirátům například prostřednictvím satelitu blokují možnost sledování programů ve vysokém rozlišení. Tohle je ale pouze začátek.

Existují hmatatelné signály, že jinak konkurenční operátoři se v boji proti nelegálnímu sledování satelitní televize spojí a vytvoří společné aliance, které umožní v boji proti tomuto nešvaru lépe postupovat. V případě Skylinku se ukazuje, že jeho nástroje účinné jsou. Před několika týdny například došlo ke znemožnění příjmu jeho nabídky v univerzálních čtečkách (OS Linux) prostřednictvím VIP karet. Pokud majitel takové karty chce programy nadále sledovat, potřebuje už nově oficiální dekódovací modul Irdeto. To pochopitelně přináší Skylinku možnost větší kontroly nad celým dekódováním programů.

V souvislosti s možným nasazením je M7 Group, která Skylink vlastní, pouze na samém začátku. Toto opatření se dotknulo pouze VIP karet, běžní diváci mohou vesele sledovat programy v univerzálních čtečkách i nadále. Z různých vyjádření Jaromíra Glisníka pro odborné weby lze vyčíst, že pirátství je problematikou velmi citlivou a chystaná opatření zástupci M7 Group (zcela logicky) odmítají komentovat. Až nastanou, budou pravděpodobně velmi nepříjemným překvapením zejména pro piráty. Pro běžného satelitního diváka to bude v případě Linuxu bude znamenat pouze nový dekódovací modul, oficiálních boxu Skylink Ready se tato skutečně absolutně nijak nedotkne.

Představa, že pirátství bude vymýceno, by ale pochopitelně byla absolutně paranoidní. Podobně jako dochází ke kradení softwaru a obcházení legálních softwarů prostřednictvím různých patchů (programů, které software aktivují neautorizovaně jako legální), spíše než klasická satelitní distribuce je pro operátory problémem zejména IP distribuce skrze platformu Kodi. I na tomto poli už se ale možná blýská na lepší časy. Držme operátorům palce, aby byli co nejúspěšnější, protože jejich počínání může změnit i přístup řady diváků, kteří považovali alternativní formu distribuce za zcela běžnou a také jako jedinou správnou.

autor: lukpo
Spustit audio