Opice, která přede jako kočka

8. listopad 2013

Nejméně 441 nových druhů přinesl čtyřletý průzkum amazonského pralesa. Mezi nimi je i jeden savec – malá opička z rodu titiů.

Nově objevené amazonské druhy jsou podle vědců unikátním přírodním dědictvím, které je potřeba chránit. To znamená především ochranu jejich životního prostřed, které je ohroženo deforestací a stavbou přehrad. Na jejich seznamu, který sestavil Světový fond na ochranu přírody WWF, je 258 druhů rostlin, 84 druhů ryb, 22 plazů, 18 ptáků a jeden savec. Zbytek tvoří bezobratlí živočichové.

K nejzajímavějším objevům patří pestrobarevný plaz tejovčík Cercosaura hypnoides. Vědci jej objevili jen díky mláďatům, která se vyklubala z vajíček nalezených v Kolumbii – v přírodě nikdy nebyl pozorován. Pozoruhodná je i piraňa Tometes camunani z brazilské Amazonie, která dorůstá délky až 50 cm. Není však třeba mít z ní obavy – tato ryba je striktním vegetariánem a významnou částí její potravy jsou semenáčky rostlin, které rostou na březích vodních toků.

Piraňa Tometes camunani z brazilské Amazonie

Jediným savcem mezi nově popsanými druhy je opička titi, která dostala latinské jméno Callicebus caquetensis. Je jedním z asi dvaceti známých druhů titiů, které žijí pouze v povodí Amazonky. Její mláďata mají jeden velmi roztomilý rys – když se cítí navýsost spokojená, předou podobně jako kočka.

Zdroj: WWF

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio