Opuštěný a zdevastovaný klenot centra Nové Paky má být opět ozdobou města

20. únor 2017

Secesní stavba a ozdoba Masarykova náměstí v Nové Pace, legendární hotel Centrál, se po letech chátrání vrací díky novopacké Jednotě bratrské zpátky do života. Ta ho získala v roce 2014. Vloni byla budova navíc prohlášena kulturní památkou. Novému majiteli se postupně daří bývalý hotel rekonstruovat a souběžně i oživovat. Přesvědčila se o tom i redaktorka Vlaďka Wildová, která vstoupila do vestibulu společně s Bohdanem Čančíkem, pastorem novopacké Jednoty bratrské.

K prioritám nového vlastníka patřila především oprava společenského sálu s balkony, kam se po šestnácti letech opět vrátily taneční kurzy.

Kromě nových omítek, výmalby a opravy podlahy přibylo i nové topení.

Jsme vděčni, že městu Nová Paka jde o stejnou věc jako nám: o obnovu Centrálu.Bohdan Čančík, pastor Jednoty bratrské v Nové Pace

Ve výhledu jsou i kurzy pro pokročilé a odpolední čaje. Novinkou letošního roku je rodinné Centrum Céčko, kam docházejí i tatínkové a senioři. Vloni byla v přízemí zpřístupněna kavárna s regionálními specialitami.

Čtěte také

Práce na obnově hotelu Centrál jsou teď zhruba v jedné třetině
„Chceme poděkovat městu Nová Paka za peněžní příspěvky v uplynulých dvou letech. Celkem půl milionu korun jsme využili na nové výkladce v podloubí a na obnovu společenského sálu. Jsme vděčni, že jim jde o stejnou věc: o obnovu Centrálu," upozorňuje pastor Jednoty bratrské v Nové Pace Bohdan Čančík.

Secesní stavba a ozdoba Masarykova náměstí v Nové Pace, legendární hotel Centrál, se po letech chátrání vrací díky novopacké Jednotě bratrské zpátky do života

„Nám jde o to, aby lidé vnímali, že Bůh je zdrojem krásy a toho nejlepšího co můžeme zažít. Aby pochopili, že to, co jsme získali, chceme předávat druhým, abychom si „nehrabali" jen sami pro sebe. V tom je hlubší smysl života," dodává Bohdan Čančík s tím, že na co společenství stačí, to se snaží dělat svépomocí.

On i správce Centrálu Jan Perner by si představovali, aby prostory bývalého secesního hotelu byly plné pokud možno každý den, aby se tam pořád něco dělo. V nejbližší době se tam zájemci mohou podívat díky reprezentačnímu plesu k letošnímu 111. výročí Hotelu Centrál v Nové Pace. Koná se 21. dubna.

Bývalému hotelu Centrál v Nové Pace bude letos 111 let
Pro majitele a zároveň zachránce secesní památky, novopackou Jednotu bratrskou, je to výzva nejen k připomenutí výročí, ale hlavně k pokračování v návratu kulturní památky do života.

Pro novopackou Jednotu bratrskou bylo vloni důležitým mezníkem to, že Hotel Centrál v Nové Pace byl zapsán na seznam kulturních památek ministerstva kultury.

autor: VaW
Spustit audio