Ořechové řezy s karamelem
Tento recept si přinesla maminka paní Drahomíry z Brna znemocnice od spolupacientky. Tento moučník se u nich doma peče při svátečních příležitostech.
Budete potřebovat:
těsto:
200 g tuku na pečení
5 žloutků
sníh z 5 bílků
150 g mletého cukru
150 g mletých ořechů
1 lžíce kakaa
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce strouhanky
kypřící prášek do pečiva
krém:
200 g krystalového cukru
200 ml smetany ke šlehání
250 g másla
na dokončení:
čokoládová poleva
Postup:
1. Utřeme žloutky s cukrem, tukem a kakaem.
2. Poté přidáme ořechy, mouku se strouhankou a práškem do pečiva a nakonec vmícháme bílkový sníh.
3. Rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při mírné teplotě dle zkušeností s vlastní troubou.
4. Mezitím necháme na pánvi, nebo ve vhodném rendlíku zkaramelizovat cukr.
5. Šlehačku přivedeme k varu a vlijeme do karamelu (to ale velmi opatrně-karamel hodně bublá).
6. Celou hmotu rychle mícháme, aby se nevytvořily hrudky.
7. Necháme vychladnout.
8. Máslo utřeme a vmícháme do něj vychladlý karamel.
9. Natřeme na upečený plát a nakonec polijeme čokoládovou polevou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka