Orel mořský z třeboňského rybníka po nebi jen tak nekrouží. I on si pochutnává na kapru

27. prosinec 2015
Glosa Pavla Maurera

Během vánočních svátků si lidé dopřávají nejrůznější dobroty, ochutnávají cukroví, dávají si bramborový salát několik dní po sobě. A aby toho nebylo přeci jenom příliš, tak nás Pavel Maurer ve své glose zavedl do přírody.

Možná už tomu bude víc než třicet let, co se poblíž jednoho třeboňského rybníka uhnízdil obrovský dravec – orel mořský. Pro ochránce přírody, ornitology a vůbec každého, kdo má rád faunu a flóru, to byla velmi povzbuzující zpráva.

Nebývá totiž zvykem, že by se jen tak mýrnix-týrnix rozhodl – zrovna tenhle majestátný král ptáků – pobývat právě v jižních Čechách. Jeden místní porybný mi vysvětlil, že orlovi se tu náramně líbí.

Má kolem sebe spoustu ryb a rybníků a navíc je tady skoro všude chráněná oblast, takže je v tichém prostředí, nikdo na něj nestřílí a má svůj klid. Fakt, že se tu uhnízdil, znamená pro místní správce lesů, vod a strání, že okolní příroda je ve velmi dobré kondici.

Čtěte také

Čekali jsme u rybníka nejméně tři hodiny, než se orel objevil, ladně zakroužil nad hladinou a pak vcelku bez nějaké velké námahy nalétl na vodu, drapl pořádného kapra do pařátů a odsvištěl si to zpátky do lesa. Ptal jsem se tehdy velmi naivně, kdy zase přiletí, jestli ještě chvíli nepočkáme, ale odborníci přes vodní ptactvo na mne koukali jako na totálního ignoranta přírodních zákonů.

Vysvětlili mi, že dravec teď kapra sežere a má dva dny pokoj. Bude nejspíš lelkovat na nějakém stromě, dívat se kolem a trávit. On určitě nebude – jen pro mé potěšení – kroužit po nebi, když zrovna nemá hlad.

On se nepotřebuje rozhlížet po krajině a kochat výhledem na unikátní systém třeboňských rybníků od Jakuba Krčína. Orel totiž létá zejména proto, aby se někam přesunul, nebo aby sehnal žrádlo. Jinak nemá žádný jiný důvod plýtvat svou drahocennou energií. Sedí na větvi, tráví a kouká.

Pavel Maurer

A až dostane zase hlad, potom se největší ptačí predátor v Čechách rozletí na obhlídku, zdalipak jsme mu v rybníce nechali po vánočních kapřích žních alespoň pár nějakých rybiček k večeři.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio