Organizace WorldDAB okomentovala postoj BBC k přechodu na digitální vysílání

27. březen 2018

Digitální rozhlas ve Velké Británii má do budoucna velmi dobře nakročeno. Rozhlasový průmysl i jednotlivé vlády investovaly do výstavby infrastruktury, aby bylo zajištěno pokrytí 98 % populace.

Patrick Hannon, prezident organizace WorldDAB, jejímž členem je i Český rozhlas, okomentoval postoj britského veřejnoprávního média BBC k budoucímu přechodu na digitální vysílání DAB, respektive DAB+. Hannon označil stanovisko BBC za zcela pochopitelné a chápe ho jako běh na dlouhou trať. Přesto, že Velká Británie se na konci loňského roku přiblížila k 50% podílu poslechu digitálního rádia, BBC v této chvíli opouštět analogové šíření nebude.

Aby digitální rozhlas měl do budoucna potenciál uspět, je třeba kooperaci řady subjektů. V případě Velké Británie by to měla být vláda, regulátor Ofcom a výrobci automobilů i digitálních přijímačů. Cenou zkušeností bude vývoj z Norska, které jako první země na světě vypnulo významnou část svých vysílačů v pásmu VKV. „Je zřejmé, že BBC zůstává plně zavázána přechodu na digitální vysílání, a to na všech platformách, kde působí. Poslechovost digitálního vysílání dlouhodobě roste,“ konstatoval šéf WorldDAB Patrick Hannon.

Digitální rozhlas ve Velké Británii má do budoucna velmi dobře nakročeno. Rozhlasový průmysl i jednotlivé vlády investovaly do výstavby infrastruktury, aby bylo zajištěno pokrytí 98 % populace. Automobilový průmysl se postavil k digitálnímu rádiu jasně, 90 % nových vozů je již vybaveno DAB tunerem. Na celorepublikové úrovni je aktuálně posluchačům dostupných 43 stanic, další programy mohou najít v některých regionálních a lokálních multiplexech, do jejichž rozvoje se v následujících letech bude nadále investovat. Jednou z hlavních přidaných hodnot DAB jsou nové digitální stanice – mimo jiné speciální kanály Kiss, Absolute nebo Heart.

autor: lukpo
Spustit audio