Orientalista prof. Petr Charvát o největším objevu české orientalistiky

16. říjen 2015

„Nyní chléb budete jísti, poté vodu budete píti."

Jeden z největších počinů české orientalistiky - rozluštění chetitského jazyka Bedřichem Hrozným připomene páteční vědecké interview. 100. výročí rozluštění chetitského jazyka probereme s orientalistou Prof. Petrem Charvátem. Co předcházelo rozluštění dávného jazyka? Z čeho Bedřich Hrozný při své práci vycházel? A proč zorganizoval expedice v letech 1924 a 1925 do oblasti Předního východu? Zeptá se moderátor Jan Burda.

V roce 1906 byly v Chatuši, hlavním městě Chetitské říše, německou expedicí objeveny klínopisné tabulky popsané textem v neznámém jazyce. Hrozný o studium těchto tabulek projevil zájem a na podzim roku 1915, tedy v průběhu 1. světové války, přeložil první chetitskou větu: „Nyní chléb budete jísti, poté vodu budete píti."

Prof. PhDr. Petr Charvát, DrSc. se specializuje na rozvoj prvotní státnosti v klínopisné oblasti jihozápadní Asie (5.-3. tisíciletí př. n. l.), dále na období vzniku a rozvoje druhotné státnosti v českých zemích raného středověku a dálkové styky českých zemí v období středověku.


autor: bur
Spustit audio