Ornitologové chtějí spolu s Ministerstvem životního prostředí pomoci vodním ptákům a přírodě mokřadů

9. prosinec 2014

Letos na podzim začal dlouho připravovaný projekt Ministerstva životního prostředí „Ochrana a udržitelný rozvoj mokřadů v ČR“. Projekt, jehož se účastní i Česká společnost ornitologická, je zaměřen na ochranu, výzkum a udržitelné využívání mokřadů a jejich biodiverzity v Česku.

Cílem projektu je zjištění současného stavu mokřadů ČR a zlepšení znalostí a povědomí veřejnosti o úloze a fungování mokřadů v krajině. Projekt věnuje náležitou pozornost i vybraným lidským aktivitám, které významným způsobem ovlivňují stav a funkci mokřadů a jejich existenci.

Jedním z partnerů projektu je i Česká společnost ornitologická. „Naším úkolem v rámci projektu bude zjistit současný stav ptactva mokřadů Česka. Na základě takto získané aktuální znalosti vybereme prioritní stanoviště, lokality a druhy, a navrhneme jejich účinnou ochranu,“ říká Katarína Slabeyová, koordinátorka projektu v ČSO.

Mokřady, mezi které řadíme rybníky, řeky, rašeliniště a mnohá další stanoviště vázaná na vodu, patří dlouhodobě mezi nejohroženější typy přírodě blízkého prostředí. Ptáci je využívají ke hnízdění, shromažďování před a během tahu, jako migrační zastávky i jako nocoviště či zimoviště. Spolu s mokřady je proto ohrožena i řada ptačích druhů, které jsou na toto prostředí vázané. Celkově různé druhy mokřadů hostí až 29% druhového bohatství našeho ptactva.

Jeřáb popelavý

Podle slov ředitele ČSO Zdeňka Vermouzka patří ochrana mokřadů jako unikátního prostředí s výskytem významné bioty mezi dlouhodobé zájmy České společnosti ornitologické: „Našim hlavním cílem je zlepšení stavu hnízdišť a pohnízdních shromaždišť vodních ptáků,“ dodává.

Součástí projektu bude i propagace výsledků popularizační formou. Specificky na děti a mládež budou zaměřeny prezentace pro učitele a metodické a pracovní listy.

Výstupy projektu budou nejen zpráva o stavu vybraných druhů vodních a mokřadních ptáků dle přílohy dohody AEWA a CMS (odhad početnosti, trendy, klíčové lokality) a strategie ochrany vybraných druhů mokřadních ptáků, ale také doporučení pro management a udržitelné využívání mokřadů. Informace získané během projektu budou shrnuty ve společné publikaci o stavu mokřadů ČR, do které přispějí všichni projektoví partneři.

Logo EEA grants

Kromě ČSO jsou dalšími partnerskými institucemi ENKI, o.p.s., Norská agentura životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity, Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., a Beleco.

Projekt je financován z norského finančního mechanizmu (Norway Grants) a finančního mechanizmu Evropského hospodářského společenství (EEA Grants) a významným cílem projektu je i prohloubení bilaterální spolupráce mezi Českou republikou a Norskem.

Projekt „Ochrana a udržitelný rozvoj mokřadů v ČR“ poběží do 30. dubna 2016. Více informací o projektu naleznete také na stránkách mzp.cz a wetlands.cz.

autor: ČSO
Spustit audio