Oscarová Markéta Irglová složila hudbu pro nový Šmídmajerův film Miluji tě modře

Tvorba skladatelky a zpěvačky Markéty Irglové se po letech znovu objeví ve filmu. Už na konci ledna ji budeme moci slyšet v romantické komedii režiséra Miloslava Šmídmajera. Irglová získala v roce 2008 Oscara za hudbu k filmu Once, ve kterém si i zahrála.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Irglová

Markéta Irglová | Foto: Petra Ševců | Zdroj: Český rozhlas

„Jsem rád, že Markéta na moji nabídku kývla a že bude její krásná hudba součástí dalšího filmu, navíc českého,“ říká producent a režisér Miloslav Šmídmajer.

Ten už za svoji kariéru spolupracoval mimo jiné s Milošem Formanem, který si zahrál epizodní roli v jeho pohádce Peklo s princeznou, s hudebníky skotské rockové kapely Nazareth zase natočil celovečerní dokument s podtitulem Nekonečný rockový mejdan.

Vedle hudby Markéty Irglové zazní ve filmu také skladba zpěváka Michaela Foreta. „Tuto píseň jsem vybral proto, že přesně zapadla do jedné party - scény a skvěle ji oživila. Navíc je to jedna z nejlepších českých písní, kterou jsem v loňském roce slyšel,“ dodává Šmídmajer.

Zpěvačka a skladatelka Markéta Irglová pochází z Valašského Meziříčí, od roku 2007 ale žije v zahraničí. Proslavila se v roce 2008, kdy si spolu s irským hudebníkem Glenem Hansardem zahrála v hudebním filmu Once, pro který také složili a nahráli hudbu. Úvodní píseň Falling Slowly byla následně oceněna Oscarem za nejlepší filmovou píseň roku.

Irglová se pak dala na sólovou dráhu. V roce 2015 například nazpívala titulní píseň pro českou verzi irské animované pohádky Píseň moře. V současné době pobývá se svým partnerem, také hudebníkem, a dvěma dětmi na Islandu.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme