Oslavy v Praze byly celkem klidné, tvrdí záchranáři. Opilý řidič zabil mladou cizinku

1. leden 2018

Silvestrovské oslavy v Praze byly pro záchranné složky celkem klidné, shodují se pražští hasiči, policisté a záchranáři. Vyjíždět museli k podobnému počtu případů jako v minulých letech. Záchranáři ale zasahovali u nehody, při které opilý řidič v centru Prahy zabil autem mladou cizinku. Ošetřovat také museli jedno vážnější poranění způsobené pyrotechnikou, při kterém pacient přišel o prst, uvedli to mluvčí záchranných složek.

Záchranná služba během noci vyjížděla k 271 případům, což bylo o 13 více než před rokem. Poranění způsobených pyrotechnikou bylo 12, loni jich bylo o jedno více. Většinou šlo podle primáře a mluvčího pražské záchranné služby Ondřeje Fraňka o méně závažné případy „očouzení či oprskání“ pyrotechnikou. Pouze jednomu uživateli pyrotechniky pravděpodobně vybuchla petarda v ruce a přišel o prst.

Vážný případ se stal kolem 03:00 u Myslíkovy a Spálené ulice, kde řidič pod vlivem alkoholu srazil autem šestadvacetiletou cizinku. Zraněním na místě podlehla. Podle policejního mluvčího Jana Rybanského bylo řidiči orientační dechovou zkouškou naměřeno přes dvě promile alkoholu. Nehodu nyní šetří policisté z odboru dopravních nehod.

V souvislosti s oslavami příchodu Nového roku svůj provoz pražská záchranná služba posílila. V tradičně rušném centru metropole bylo rozmístěno více zdravotnických posádek a přímo na Václavském náměstí záchranáři zaparkovali stejně jako v minulých letech Golema, kamion pro řešení hromadných neštěstí. Ošetřovat v něm museli podle Fraňka asi kolem 15 pacientů.

Silvestrovsko-novoroční oslavy 2018 v Praze

Policistů a strážníků dohlíželo na bezpečný průběh silvestrovských oslav v centru podle Rybanského několik stovek. Ve valné většině řešili drobné potyčky, přestupky v dopravě nebo přestupky proti občanskému soužití.

„Na policejní služebně skončily tři osoby, které nerespektovaly dodržování veřejného pořádku,“ dodal mluvčí. Jiné vážné situace související s novoročními oslavami policisté neevidují. Mimo centrum metropole zaznamenali policisté jedno pobodání bez smrtelných následků.

Hasiči noc hodnotí stejně jako v posledních letech jako klidnější. Během noci museli zasahovat u 33 případů, většinou u požárů způsobených pyrotechnikou. Hořely hlavně odpadky, křoviny nebo kontejnery. Škody hasiči vyčíslili na 136 tisíc korun.

Zábavní pyrotechnika může podle hasičů za 29 požárů. „Počet odpovídá trendu z posledních pěti let,“ uvedli hasiči v tiskové zprávě. Při oslavách Silvestra a Nového roku před rokem museli hasiči zasahovat u 19 požárů a o rok dříve u 36 případů.

Pražští hasiči zasahují na Václavském náměstí

V noci na pondělí museli vyjíždět k menším požárům odpadů, křovin, zbytků pyrotechniky a kontejnerů. V pražských Stodůlkách například museli odvětrat prostory obchodního centra Lužiny, kde někdo krátce po 20:00 odpálil na toaletách dýmovnici.

O půl hodiny později dvě hasičské jednotky zasahovaly v dýchací technice u požáru odpadu v těsné blízkosti rodinného domu na pražském Chodově. Plameny poškodily fasádu.

První výjezd pražským hasičům nastal 36 vteřin po půlnoci, když jednotky ze Strašnic a Krče vyrazily k požáru odpadu v opuštěném objektu v ulici Košická v Praze 10. Několik minut před 01:00 pak hasiči zasahovali u požáru plastových částí a konstrukce zastávky městské hromadné dopravy v Sokolovské. „Požár způsobil škodu 100 tisíc korun,“ uvedli hasiči.

zdroj: ČTK
Spustit audio