Osm milionů Čechů letos stráví dovolenou v tuzemsku. To je o milion víc než vloni

Stále víc Čechů dává před cestou do ciziny přednost dovolené v Česku. Nejčastěji míří na hory nebo k vodním nádržím. Svaz obchodu a cestovního ruchu odhaduje, že letos pojede na tuzemskou dovolenou asi osm milionů lidí. Loni jich bylo sedm milionů. Podle Ireny Vlčkové ze svazu Češi radši zůstávají doma i kvůli obavám z teroristických útoků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krkonoše - pramen Labe

Krkonoše - pramen Labe | Foto: KRNAP, Kamila Antošová

„Letos se hodně projevil i trend bezpečí v jednotlivých letoviscích. Hodně turistů zvolilo dovolenou v České republice, což je pro nás pozitivní,“ uvedla Irena Vlčkové ze Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Zájem o pobyty v Česku podle ní stoupá i proto, že Češi stále častěji chtějí při dovolené sportovat nebo poznávat tuzemskou krajinu a památky.

„Chtějí jet na kola, túry, i proto je pro ně samozřejmě výhodnější České republika,“ dodává Vlčková.

Podle statistik Svazu obchodu a cestovního ruchu Češi nejradši jezdí na Šumavu, do jižních Čech nebo do Krkonoš. Mnoho turistů míří třeba do Harrachova nebo na Ještěd.

Fronty a plné restaurace

Na liberecké dominantě Ještědu se Jana Guličuková z Vysočiny chystá s rodinou nastoupit do kabiny lanovky.

„Na Ještěd jsme se vydali, protože jsem tady studovala, tak je to pro mě takové nostalgické místo. Chtěli jsme odsud na jeden den jet původně do Drážďan, ale po útocích jsme to zrušili, protože to riziko je myslím moc velké,“ popisuje Jana Guličuková.

Přehrát

00:00 / 00:00

České hory zažívají nápor turistů. Do horských oblastí přijede letos zhruba o deset procent lidí víc než loni

Před pokladnami lanovky bývá často fronta, nápor turistů je značný. Podle přednosty lanovky Vladimíra Štěpána tržby teď stouply o více než deset procent.

„Když to tak půjde dál a průměrně odvezeme denně nějaké dva tisíce lidí, budeme mít odvezeno za letošní červenec zhruba 60 tisíc osob, loni bylo 50,“ říká Štěpán.

Víc než v jiných sezónách je hodně Čechů i v krkonošském Harrachově. Karel z Nymburka přijel s dcerou k nástupišti vleku na velké tříkolce, na které sjížděli slalomem dětskou sjezdovku.

„Je to tady pěkné. Jsme tu jen na krátké dovolené, ale spoustu míst ještě neznáme, takže je toho dost, co prozkoumávat,“ vysvětluje návštěvník z Nymburka.

Hodně výletníků chodí také k Mumlavským vodopádům, někteří se k nim vydávají třeba na kole. Spousta turistů znamená velký frmol i pro harrachovské restaurace.

„Jsem tady letos poprvé, je to určitě frmol. Každý den máme plno,“ popisuje servírka Lucie z jedné harrachovské restaurace.

Víc turistů, víc peněz

Místní pro rozvoj turismu v Harrachově museli hodně udělat, hlavně investovat do letních sportovních a adrenalinových center a dalších atrakcí.

„Je tady muzeum Šindelka, bude tady lyžařské a hornické muzeum. To je to, čím se Harrachov odlišuje od ostatních krkonošských měst, které jsou v létě městy duchů,“ říká podnikatel Stanislav Slavík.

Víc turistů znamená pro městskou kasu i víc peněz. Letošní sezónu chválí i starostka Harrachova Eva Zbrojová ze Starostů pro Liberecký kraj:

„Každý turista je přínosem pro Harrachov a obyvatele. Samozřejmě je to i v návaznosti na výběr poplatků, které vybírá město. Všichni se snažíme o to, aby turistický ruch zůstal zachován a aby se i zvyšoval.“

Jiří Svatoš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme