Ospalé tukové buňky

16. říjen 2012
Monitor

I naše tukové buňky potřebují dostatek spánku. To, že jim ho nedopřejeme, se může podle nové studie stát spouštěcím mechanismem obezity.

Spánková deprivace zapřičiňuje nejen zhoršení mozkových funkcí. Řada studií ji dává do souvislosti taky se zvýšeným rizikem inzulínové rezistence, cukrovky a obezity. Její molekulární podstatu se nyní zřejmě podařilo odkrýt americkým vědcům. Vliv spánku na tukovou tkáň zkoumali na buňkách adipocytech z břišního tuku sedmi dobrovolníků. První odběr provedli po čtyřech po sobě jdoucích nocích, během nichž si lidé pospali osm a půl hodiny. Další odběr následoval po čtyřech nocích, během nichž dobrovolníci spali jen čtyři a půl hodiny.

Získané buňky vědci testovali na vnímavost vůči působení inzulínu, který reguluje hladinu glukózy v krvi. Adipocyty odebrané po čtyřdenní spánkové deprivaci byly v průměru o 30 % méně vnímavé než v případě, že si jejich majitel dopřál víc než osm hodin spánku. Přestože se studie zúčastnil malý počet osob, z jejích výsledků je patrné, že spánek je zřejmě důležitý regulátor energetického metabolismu v periferních tkáních a jeho nedostatek vyvolává v „ospalých“ tukových buňkách stav inzulínové rezistence. Stačí přitom málo – mnozí z nás se pořádně nevyspí celé měsíce, ale robustní změny vědci zaznamenali už po čtyřech dnech.

Zdroj: Annals of Internal Medicine

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio