Ostatky svatého Auraciána, patrona Českých Budějovic, vystaví v katedrále

1. srpen 2017

Českobudějovická diecéze vystaví v katedrále svatého Mikuláše ostatky patrona města, svatého Auraciána. Relikviář s pozůstatky údajně křesťanského mučedníka bude k vidění ve středu 2. srpna a ve čtvrtek 3. srpna.

Slavnostní bohoslužba spojená s vystavením ostatků patrona Českých Budějovic začne ve středu v 17 hodin. „Světící biskup Pavel Posád při té příležitosti předá stříbrné a zlaté medaile svatého Auraciána osobnostem, které se zasloužily o rozvoj diecéze a porozumění mezi lidmi,“ řekl mluvčí diecéze Miroslav Bína.

Ostatky budou k vidění i po celý čtvrtek, na 3. srpna totiž připadá svátek svatého Auraciána. Podle legendy to byl křesťanský mučedník, který žil v Římě na přelomu 2. a 3. století. Jako voják je zobrazován s mečem v pravé ruce a s vítězným věncem.

Do Českých Budějovic se ostatky dostaly v roce 1644, pouhé tři roky poté, co město zničil rozsáhlý požár. Socha svatého Auraciána je k vidění například na průčelí katedrály nebo na morovém sloupu na Mariánském náměstí.

Ostatky patrona města před několika lety zkoumali i archeologové. Průzkum potvrdil, že skutečně patřily člověku, který žil v době Ježíše Krista nebo dříve. Jednalo se o dospělého člověka. Jak ale řekla antropoložka Erika Průchová, s největší pravděpodobností šlo o dospělou ženu.

Auraciánova legenda je však stále živá. Důkazem je i to, že ředitelka českobudějovického planetária Jana Tichá po něm pojmenovala jednu z planetek, kterou objevila. Patron Českých Budějovic tedy hlídá město i z vesmíru.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio