Ostrava a extrémní výkyvy počasí. Město se připravuje na klimatické změny

16. srpen 2017
Dobré odpoledne

Velká vedra nebo přívalové deště. Tyto výkyvy počasí by v budoucnu měly v regionu střední Evropy panovat stále častěji. Některá města proto sestavují takzvané adaptační strategie a připravují se tak na klimatické změny. Městské plochy by v budoucnu měly například umět lépe zadržet vodu v půdě. Novou strategii přijali například v Hlučíně nebo Kopřivnici a připravují ji i v Ostravě.

Dostat do města více zeleně a lépe hospodařit s dešťovou vodou. To jsou příklady z takzvané adaptační strategie, kterou už schválili například v Hlučíně.

„Při té projektové činnosti jsou to v uvozovkách drobné věci, při kterých je třeba se zamyslet, a dokážete ty věci upravit pro budoucnost,“ říká místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová (nez.).

Hovoříme s ní před kulturním domem, který se právě opravuje. Už tady město s ekologickými opatřeními do budoucna počítá.

„Konkrétně tady před kulturním domem bude kombinace dlažby se zelení, že to opravdu nebude jen jednotná dlažební kostka. A samozřejmě velkou úlohu v tom hrají vodní prvky a vsakovací systém – voda nebude odváděna do kanalizace,“ upřesňuje místostarostka.

Voda a teplo

Adaptační strategii připravuje i město Ostrava. Jednou z autorek je Tereza Aubrechtová z Ostravské univerzity.

„Hlavním problémem klimatických změn ve městě je voda a teplo. Voda, ať už je jí přebytek nebo nedostatek, což se pak může projevovat buď v lokálních povodních, přívalových srážkách, případně nedostatek v podobě sucha. Města se takzvaně přehřívají,“ vysvětluje Aubrechtová.

V čem má takováto adaptační strategie pomoct? „Jedná se skutečně o velmi jednoduché prvky – třeba zasakovat vodu na parkovištích, nemusíme je dělat z pevného materiálu, ale existují třeba porézní betony, které jsou schopné pojmout vodu, kterou v horkých dnech vypařují, během dešťů se tam ta voda zase akumuluje. Případně podél komunikací dělat štěrkové záhony, do kterých tu vodu z komunikací svedeme,“ dodává.

Špatný management travních ploch

Komenského sady v Ostravě

Procházíme se v ostravských Komenského sadech. Existuje i tady něco, kam by ta nová opatření mohla směřovat? „Problémem Komenského sadů může být dlouhodobě špatný management travních ploch. Když se na ně podíváte, nevidíte tady žádné květiny. V momentě, kdy trávníky jsou sečeny v suchých obdobích, tráva skomírá,“ upozorňuje Tereza Aubrechtová z Ostravské univerzity.

Za novou strategii město zaplatí přes půl milionu korun. Hotová pak má být do poloviny září.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio