Ostravská zoo rozšířila komentované krmení o setkání u supů

20. červen 2015
Zprávy , Zprávy

Oblíbené komentované krmení zvířat v ostravské zoologické zahradě má novou zastávku u supů bělohlavých. Zajímavosti o supech si od pracovníků zahrady můžete poslechnout při návštěvě zoo dvakrát týdně – ve středu a v neděli od 13:00.

Při komentovaném setkání budou supi představeni jako významný článek v potravním řetězci. Coby mrchožrouti se zásadně podílejí na udržování „čisté“ přírody bez těl uhynulých zvířat, která mohou být zdrojem nákazy a choroboplodných zárodků.

„Mrchožraví živočichové se mezi lidmi bohužel netěší velké oblibě. Kromě požírání těl uhynulých zvířat se lidem často nelíbí ani jejich vzhled. V důsledku tohoto neoprávněného negativního postoje a pronásledování ze strany člověka se řada z nich stala ve volné přírodě ohroženými, některé druhy byly v minulosti v Evropě úplně vyhubeny,“ připomněla mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Supi ale mají v přírodě své nezastupitelné místo a díky přísné ochraně a záchranným projektům se v evropské přírodě opět vyskytují. Sup bělohlavý je dokonce nejpočetnějším supem v Evropě.

„Věříme, že bližší představení těchto dravců pomůže změnit pohled lidí na tyto majestátní ptáky a případně zvýší zájem o problematiku ohrožení, kterému nově evropští supi musejí čelit,“ upozornila Kalousková.

Hrozba jménem diclofenac

Novou hrozbu pro supy představuje diclofenac, veterinární prostředek používaný k léčbě zánětů u dobytka. Pro supy je totiž vysoce toxický. Způsobuje hromadění odpadní kyseliny močové v těle a selhání ledvin. Ptáci pak do dvou dnů umírají.

Supi bělohlaví

„Diclofenac pro veterinární užití je v Evropě povolen v pěti zemích unie, včetně Španělska, kde žije 90 procent všech evropských supů," uvedla Kalousková.

Právě i na tuto problematiku chtějí ošetřovatelé při komentovaném krmení upozornit.

autor: tif
Spustit audio