Ostravská zoo zbourá staré expozice, tygřici posílá do Prahy

11. říjen 2016
Zprávy , Zprávy

Z ostravské zoo brzy zmizí čtveřice zastaralých expozic. Pokračuje tak velká proměna areálu posledních let, kdy zde díky investicím města a různým dotacím vznikla řada moderních pavilonů.

Zoo chce v příštích dnech odstranit zchátralý dřevěný objekt ve výběhu lam, který v minulosti sloužil mnoha kopytníkům jako zázemí. Zmizí také zbytky výběhů pro irbisy nebo voliéra naproti pavilonu slonů. Ta přitom ještě nedávno sloužila orlosupům bradatým.

„Z hlediska chovu byla tato stavba vyhovující – právě zde se započala éra úspěšných odchovů mláďat tohoto druhu, která byla korunována zapojením do mezinárodního záchranného projektu – celkem pět zde odchovaných mláďat jsme bezplatně poskytli pro vypuštění do volné přírody na různých místech v Evropě,“ uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Čtvrtý objekt, který bude zbourán, slouží ještě dnes. Jde o chovatelské zařízení pro tygry ussurijské, které prodělalo v minulosti složitější vývoj. Dříve byli v tomto prostoru chováni nejen tygři, ale navíc i levharti a hyeny.

„Postupně jsme odstraňovali další a další dělící příčky, až vznikl jediný prostor, který dnes obývá téměř devatenáctiletá samice tygra ussurijského. Ta zde v minulosti během pohlavně aktivního věku odchovala osm mláďat. Prostor je však dnes již morálně natolik zastaralý, že vedení zoo v žádném případě neuvažovalo o jeho dalším využití,“ poznamenala mluvčí.

Tygr ussurijský

A právě tygřice je posledním zvířetem, které jeden ze zmíněných objektů ještě využívá. Zatím. Ve středu 12. října ji čeká transport do Zoo Praha, která se nabídla poskytnout tygřici volné místo. Poté začne poměrně náročná demolice čtyř zmíněných objektů. V následujících letech se tato místa dočkají nového využití.

Voliéra pro orlosupy
autor: tif
Spustit audio