Ostravské slůně zabil nebezpečný herpes virus, ukázala pitva

25. únor 2016
Zprávy , Zprávy

Expetízy potvrdily, že za úhyn ostravské sloní samičky může herpes virus. Dvouletá Sumitra se mu nedokázala ubránit nejspíše i proto, že nikdy nepila mateřské mléko, které obsahuje protilátky.

„Ráno byla v pořádku, odpoledne o půl třetí už nebyla,“ vzpomíná ošetřovatelka Dana Škorňáková. Slůně zemřelo během pouhých pár hodin.

„Ráno dostala tak jako každý den tu náhražku mléka a vypila ji naprosto bez problémů. Proběhl i trénink, příjem potravy byl naprosto bez problémů, zkontrolovali jsme i sliznice, chobot a tak dále. Nic nenasvědčovalo tomu, že by něco mělo být špatně. Jediný příznak byl to, že byla prostě unavenější,“ dodává ošetřovatelka.

Sloní mláďata získávají protilátky z mateřského mléka, Sumitra se ho ale nikdy nenapila. Ošetřovatelům se sice podařilo vymyslet náhražku, díky které samička výborně prospívala, nikdo ale zatím nevím, jak tuto klíčovou součást mateřského mléka nahradit.

A protože herpes virus ohrožuje hlavně mláďata, v ostravské zoo teď chovatelé na slony více dohlížejí.

„V podstatě jediný, kdo je v ohrožení, je Rashmi, protože je v té rizikové věkové skupině. Ostatní sloni jsou už natolik staří, že by si s herpes virem jako takovým měli poradit, pokud s ním přišli do styku. Což asi ano,“ říká zooložka Jana Pluháčková.

Čtěte také

I když má Rashmi už pět let, stále pije mléko od matky, a tak se chovatelé snaží u samice podporovat tvorbu mléka.

„Nasadili jsme Rashmi kokosovou kúru, kterou jsme aplikovali u Sumitry. Obsahuje kyselinu laurovou a měla by mít antivirotické účinky. Samozřejmě podnikneme i další opatření a budeme se snažit alespoň léčit symptomy, když už virové onemocnění vlastně nikdo léčit neumí,“ dodává zooložka.

Sloni v Zoo Ostrava

Ostravská ZOO spolupracuje s berlínským institutem pro výzkum zvířecích nemocí. Právě tam pomáhali s vývojem náhražky pro Sumitru a hledají tam také látku, která by slony indické proti herpes viru ochránila.

ZOO se snaží institutu pomoci, před časem kvůli tomu vyhlásila veřejnou sbírku. Zatím od lidí získala asi půl milionu korun, které půjdou právě na výzkum.

autor: mik
Spustit audio