Ostrov u Karlových Varů má novou základnu záchranářů. Po 17 letech

29. březen 2017

Krajská záchranná zdravotnická služba má v Ostrově na Karlovarsku nové výjezdové stanoviště. Záchranka tak opouští provizorní základnu v nedalekém Jáchymově. Výstavba nového stanoviště trvala jeden rok. Náklady, přesahující částku 8 milionů korun, poskytl Karlovarský kraj.

Do vlastních prostor a odpovídajícího zázemí se záchranka vrací po dlouhých 17 letech. Ostrovští záchranáři nejprve sídlili v areálu městské nemocnice. Před třemi roky jim ale skončila nájemní smlouva a dočasný azyl záchranka našla až v nedalekém Jáchymově.

Tamní radnice sice vyšla záchranářům vstříc výhodným nájemným, přesto ale provizorní sídlo v Jáchymově zdravotníkům nevyhovovalo. Nejvíce výjezdů totiž dlouhodobě zajišťují pro město Ostrov a cesta k pacientům z Jáchymova byla zbytečně zdlouhavá.

Jedním z dlouhodobých cílů záchranky byl návrat výjezdového stanoviště zpět do Ostrova. „Kvůli dostupnosti péče je pro nás Ostrov jako sídlo jednoznačně lepší,“ říká ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Roman Sýkora.

„Jsme tady navíc hned u hlavní silnice a rozvíjet se tady má nová průmyslová zóna. Do Krušných hor to budeme mít sice poněkud dál. V naléhavých případech v Krušných horách ale pravidelně pomáhá Horská služba,“ doplňuje Sýkora.

Nové výjezdní stanoviště záchranné služby v Ostrově tvoří jednopodlažní objekt. V interiérech jsou garáže, společenské prostory pro sloužící záchranáře a další zázemí. Kromě jiného šatny, prostory pro odpočinek anebo čistící místnost pro úpravu použitého zdravotnického materiálu. Budova navíc odpovídá současným požárním předpisům.

V následujících letech vyroste v těsné blízkosti nové sídlo městské policie a dobrovolných hasičů. Na investici se bude kromě Karlovarského kraje podílet i ostrovská radnice.

autor: zdt
Spustit audio