Ostrý start digitálního rádia v Rakousku v roce 2018? Naši sousedé jdou termínu naproti

20. leden 2017

ORF v současné době přechod na DAB+ odmítá. Díky svému postavení ovládá většinu rozhlasové trhu a přistoupením na digitální rádio by otevřelo prostor konkurenci.

Rakouský regulátor RTR předpokládá, že ostrý provoz digitálního rádia u našich jižních sousedů začne v příštím roce. Jeho zástupci v horizontu 14 dní vyhlásí výběrové řízení na udělení licencí pro první rozhlasový DAB+ multiplex, který by měl do jednoho roku od spuštění poskytnout signál asi pro padesát procent populace, a po třech letech by se zvýšilo minimálně o dalších 25 %.

Potřebná dokumentace je k dispozici na webu RTR.at, samotná výzva zde.

Naši jižní sousedé jsou v poměrně kuriózní situaci. Zatímco v ostatních zemích je průkopníkem technologie DAB+ zejména veřejnoprávní rozhlas, v Rakousku to jsou zejména menší privátní hráči a doposud pouze internetové stanice. ORF v současné době přechod na DAB+ odmítá. Díky svému postavení ovládá většinu rozhlasové trhu a přistoupením na digitální rádio by otevřelo prostor konkurenci. Spuštění se tak doposud nedočkaly ani jeho původně plánované projekty, například okruh určený výhradně mladým posluchačům. Zájem o technologii nemá ani komerční stanice Kronehit.

autor: lukpo
Spustit audio