Oživí Radim Pařízek Rádio Dálnice? Distribuční signál se objevil na satelitu

28. únor 2017

Ostravský podnikatel je v oblasti vysílání velmi aktivní. Provozuje nejen několik televizních multiplexů, ale i televize Relax, Rebel a stanice Čas a Čas Rock.

Společnost Route Radio, za níž stojí ostravský podnikatel a bubeník rockové kapely Citron Radim Pařízek, aktivovala včera na satelitu Thor vysílání rozhlasové stanice Rádio Dálnice. Program je šířen v multiplexu společnosti Slovak Telekom, na stejné frekvenci jako je k dispozici například sportovní televize 213. Signál Rádia Dálnice je kódován systémem Nagravision a není určen pro satelitní diváky, ale jako distribuce pro jednotlivé VKV vysílače.

Provozovatel Dálnice o sobě dal po dlouhé době vědět na začátku letošního roku, kdy se v zápisu z vysílací rady RRTV objevila informace, že Route Radio se pokusilo získat právě satelitní licenci. Tu ale nakonec podle informací webu Digitální rádio nepotřebuje, a to za podmínky pokud zůstane signál z družice kódován a nebude určen pro individuální příjem. V případě, že by firma Radima Pařízka chtěla signál zpřístupnit i majitelům satelitních přijímačů, byla by situace jiná. Pak by bylo Rádio Dálnice z Thoru šířeno volně.

Rádio Dálnice je pro Radima Pařízka citlivým tématem a příliš ho nekomentje. Podnikatel a hudebník plánoval tuto stanici spustit už v průběhu roku 2010, tedy před sedmi lety. Route Radio tehdy získalo od vysílací rady desítky nízkovýkonných kmitočtů s cílem pokrýt dálnice D1, D5 a další silniční tahy. Díky vleklým sporům s konkurencí se ale nakonec stanici nepodařilo nikdy rozjet v plánované podobě. Na svém webu stanice hovoří o jediné aktivní frekvenci, kterou je jihlavský kmitočet 99.4 MHz. Podle reakcí z diskusních fór jsou však v provozu další. Funguje minimálně i pražský vysílač na frekvenci 107.9 MHz umístěný na Chodově.

Radim Pařízek je v oblasti vysílacích technologií a provozování rozhlasových i televizních stanic velmi aktivní. Skrze společnost Digital Broadcasting provozuje celoplošný multiplex 4, jeho firma Progres Digital pak drží oprávnění pro Regionální síť 7 s programy České televize a stanicí Kinosvět. Dalšími Pařízkovými aktivitami jsou televize Relax a Rebel i rozhlasové okruhy Rádio Čas a Čas Rock. Ostravský podnikatel plánuje být aktivní i v éře DVB-T2. V ní bude jeho společnost Digital Broadcasting provozovat takzvanou třetí přechodovou síť. Nasnadě je otázka, zdali projekt dálničního rádia má v dnešní době ještě smysl rozjíždět.

Parametry příjmu: Thor 6 (1 stupeň západně), 12380/V, SR 30000, FEC 3/4, norma DVB-S2/8PSK, Audio PID 2702, PMT PID 2701, ID Radio DALNICE, kódování Nagravision

autor: lukpo
Spustit audio