Pachatel je často přesvědčivější než oběť. Policie většinu případů stalkingu odloží

Nepříjemné esemesky nebo vyhrožování - to zažívají oběti stalkingu, tedy nebezpečného pronásledování. Když se následně obrátí na policii, ne vždy uspějí. Jak ukazují loňské statistiky, lidé oznámili zhruba 500 případů stalkingu, ale 80 procent z nich policie ukončila jako neoprávněné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smartphone, chytrý telefon, mobilní telefon

smartphone, chytrý telefon, mobilní telefon | Foto: Fotobanka Pixabay

Je to psychický teror, který vám zničí život, říkají oběti o stalkingu. Takové zkušenosti má jedna mladá žena, která si nepřála zveřejnit svou pravou identitu. Bojí se svého bývalého přítele, otce jejího dítěte.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stalking popisují jeho oběti jako teror. Policie ale případy často odloží

„Zranil mě, urážel mojí maminku. Psal všem mým přátelům emaily, abych se k němu vrátila a co jsem za strašnou osobu,“ vypráví žena.

Ačkoliv si na policii opakovaně stěžovala, zatím je její případ bez odezvy. „Pokud s vámi mluví jenom manipulativně, vyhrožuje vám, dělá to přes dítě a nepoužívá sprostá slova, tak policie vám řekne, že vám přeci nic neudělal,“ popisuje.

Právě bývalí partneři, kteří se nechtějí vzdát vztahu, jsou podle policejních statistik nejčastějšími pachateli stalkingu. Druhou velkou skupinou jsou pak neodbytní ctitelé. Podle policejní psycholožky Ludmily Čírtkové je 90% stalkerů duševně v pořádku.

„Stává se, že samotný pachatel působí věrohodnějším dojmem než vystresovaná traumatizovaná oběť,“ říká Čírtková.

Stále víc Čechů se obrací na Bílý kruh bezpečí. Přibývá hlavně obětí stalkingu

Číst článek

I to je jeden z důvodů, proč policisté podle Čírtkové případy nakonec nedořeší. Podle policejní statistiky loni bylo oznámeno zhruba 500 případů stalkingu, ale 80 procent z nich policie ukončila jako neoprávněné. Kvůli tomu se například na Bílý kruh bezpečí obrací čím dál víc lidí.

„Od roku 2010 nás kontaktovalo téměř 2000 obětí. Převážně to byly ženy, ale bylo mezi nimi i 200 mužů,“ říká ředitelka organizace Petra Vitoušová.

Podle Čírtkové by jim pomohl také rychlý a důrazný pohovor se stalkerem. „Intervenční pohovor, ve kterém se nebezpečný pronásledovatel dozví, že bude-li v tom pokračovat, tak mu hrozí vážné sankce,“ radí policejní psycholožka.

Obětem stalkingu by mohla pomoct také vládní novela zákona o obětech trestných činů. Zvlášť ohrožené osoby by mohly mít například bezplatnou právní pomoc. Stalker by se také nemusel nedozvědět osobní údaje ze spisu o své oběti. Novela zákona je ve sněmovně ve třetím čtení.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme