Pachatel útoku měl komplice, tvrdí tuniská policie. S vyšetřováním pomůžou Britové

Tuniská policie je přesvědčena, že pachatel pátečního útoku v Súse Sajfuddín Rizgí měl komplice. Pomáhali mu údajně dostat se na místo činu na pláži a dopravili mu tam vražednou zbraň. Policie po nich pátrá. Do vyšetřování se zapojili i britští policisté. Mohutná operace má za cíl zjistit pozadí atentátu. V Tunisku pokračuje identifikace obětí. Potvrzený počet občanů Velké Británie stoupl na 30.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muži vynášejí židle před dům Sajfuddína Rizgího, který v tuniské Súse zastřelil 39 turistů

Muži vynášejí židle před dům Sajfuddína Rizgího, který v tuniské Súse zastřelil 39 turistů | Zdroj: Reuters

„V téhle zemi nemáte žádnou perspektivu. Když studujete, ničeho nedosáhnete. Když pracujete, je to stejné, nic si nevyděláte. Když se chcete oženit, nemáte na to peníze. To má člověk krást?“ řekl soused útočníka Sajfuddína Rizgího.

Popsal tak neutěšenou situaci v oblasti tuniského vnitrozemí, ze které atentátník pocházel.

Na sociálních sítích se objevilo starší video, na kterém Rizgí tančí breakdance. Podle poslance islamistické strany Nahda Habíba Chidra dokazuje útočníkova záliba v tanci a drogách, že nebyl nábožensky založený.

Cameron: Použijeme všechny prostředky

Premiér Cameron v rozhovoru pro BBC Radio 4 označil boj proti radikálním islamistům za zápas naší generace. Páteční útoky nazval odpornými s tím, že šokovaly celý svět. Čin spáchaný na britských občanech je podle něj „útokem na jejich způsob života.“

David Cameron vytkl BBC používání výrazu Islámský stát.

„Ve skutečnosti to je děsivý a barbarský režim. Je to perverze náboženství islámu. Představuje to pro nás existenční hrozbu, protože dochází k převrácenému výkladu velkého náboženství a vzniku jedovatého kultu smrti, který svádí tolik mladých duší v Evropě, v Americe nebo na Blízkém východě,“ řekl.

Myslí si, že se nad ním dá vyhrát, potrvá to ale podle něj dlouhou dobu. Británie je připravená použít proti islamistům plnou šíři prostředků, kterými disponuje. Asi v půl páté dnes odpoledne podá premiér Cameron zprávu o útoku na půdě Dolní sněmovny. Je tu znát tlak na zintenzivnění leteckých úderů na cíle v Sýrii a Iráku.

Britští vyšetřovatelé v Tunisku

V Tunisku stále nedokončili identifikaci obětí. Vázne prý na přístupu tuniského koronera, který vyžaduje jejich zdravotní dokumentaci.

Do země dnes odletěla britská ministryně vnitra Theresa Mayová, aby se zorientovala v situaci a aby byla oporou pro britské občany. Navštívila už hotel v Súse, na jehož pláži se masakr odehrál.

Speciál Královského letectva dopraví domů zraněné britské občany a možná i těla dosud potvrzených obětí.

V Tunisku už je řada britských policejních specialistů. Spojené království chce znát pozadí útoků a pomoct identifikovat možné komplice atentátníka. V plném proudu je operace, na níž se má podílet přes 600 britských vyšetřovatelů.

Podle BBC by počet britských obětí útoku v Tunisku mohl přesáhnout 30

Číst článek

Útok v Súse považuje Británie za největší teroristický čin spáchaný na své občany od londýnských atentátů v červenci 2005. Zpřísnila se kvůli němu i některá bezpečnostní opatření. Projeví se třeba na dnes začínajícím Wimbledonu.

Británií proletěla zpráva o poničení muslimského hřbitova v Nottinghamu. Jedná se ale spíše o izolovaný incident a radikalizace místních je nepravděpodobná.

Většina cestovních kanceláří pozastavila minimálně na tento týden odlety do Tuniska. Nabízejí vrácení peněz nebo výběr jiné destinace.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme