Padají? Jak moc?

25. srpen 2016

Zatímco reklamy se na problematiku výpadu vlasů zaměřují velmi zhusta (a dobře vědí proč), skutečných odborníků na potíže s vlasy je u nás poměrně málo.

Kožní lékařka prim. Renata Kučerová je naštěstí jedním z nich. Ve čtvrteční Apatyce Bořka Volného vysvětlila, co je alopecie a jaké má druhy.

O jaký konkrétní typ výpadu vlasu jde, je totiž nesmírně určující. Stejně jako objektivní posouzení, kolik vlasů skutečně padá a zda dorůstají nebo jestli se léčíme i s jinými chorobami. A pozor, také to, jak se stravujeme!

Je to normální? Je.

„Je mi sedmdesát let, vlasy jsou stále řidší a jemnější,“ ptá se jedna z posluchaček. „Mám tytéž potíže, vlasy mi řídnou hlavně ‚na vršku‘ – na temeni hlavy,“ dodává hned ta další.

„Obecně bohužel musíme počítat s tím, že s vyšším věkem vlasů ubyde. U žen není v souvislosti s hormonálními změnami, menopauzou a klimakteriem vůbec výjimečné, když třeba hlavně na temeni ubývají. Častá je i spojitost s léčbou endokrinních potíží (např. štítná žláza).

Jistě lze vyzkoušet šampony, kosmetiku nebo preparáty na růst vlasů z lékárny. Jíme ale pestrou a hodnotnou výživu, hlavně v tomto věku? Jíme třeba maso, v němž je například tolik důležité železo? Neodbýváme se trochu, co se stravy týká?“ zamýšlí se primářka Kučerová.

Barvení vlasů, panthenol… a ještě něco navíc!

Jaká je podstata působení šamponů na mastné vlasy. Že dnešní barvy na vlasy už můžeme celkem bezpečně používat. Zda je tolik populární užívání panthenolu vždy tím nejlepším a konečně, že se možná málo ví o vlasových vodách s obsahem účinné látky minoxidil, který mnoha pacientům stav zlepší. I o tom jsme ve „vlasové“ Apatyce mluvili.

„Vždycky je ale nutné neupínat se k univerzální radě a vidět v ní spásu. Každý jsme jiný, každý máme jiné vlasy, jinak se o ně staráme a ano, jinak se stravujeme. Mysleme na to, mysleme na sebe,“ radí kožní lékařka Renata Kučerová.

autor: Bořek Volný
Spustit audio