Padesát let mimo krasobruslařské dění. Romanová se nestačí divit, kam se její sport posunul

Sourozenci Romanovi - to je v krasobruslařském světě pojem. Olomoučtí rodáci získali v letech 1962 až 1965 čtyři tituly mistrů světa mezi tanečními páry, pak bruslili v americké revue Holiday On Ice. S bývalým anglickým krasobruslařem a manželem Jackiem Grahamem pak Eva Romanová cestovala mezi Anglií a USA. A skoro až po padesáti letech teď v Ostravě zase vidí vrcholové krasobruslení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Romanová bude v Ostravě sledovat mistrovství Evropy v krasobruslení

Eva Romanová bude v Ostravě sledovat mistrovství Evropy v krasobruslení | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK

„Když jsme přestali závodit, tak jsme šli do Holiday. To bylo v roce 1965, tehdy nebyly vymoženosti, televizi jsme neměli, tablety nebyly, takže jsme z bruslení vypadli,“ vzpomíná Eva Romanová Grahamová. S bývalým anglickým krasobruslařem a manželem Jackiem Grahamem pak cestovala mezi Anglií a USA a ani tam nebyla informovanost lepší.

„S manželem jsme bydleli v Anglii na venkově, tak jsme taky nic neviděli. Krasobruslení je jeden ze sportů, který moc v televizi není. Pak jsme bydleli v Texaxu, tam taky o krasobruslení nestojí, takže je to takových padesát let, co jsem z toho venku. Nestačím se divit, co všechno se v krasobruslení děje,“ kouká Eva Romanová Grahamová, kam až se její sport mládí za ta léta posunul.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Romanová Grahamová získala v 60. letech spolu se svým bratrem Pavlem mezi tanečními páry čtyři tituly mistrů světa

Po letech v Americe se v roce 2001 kvůli nemocné mamince dokonce s manželem na čtyři roky přestěhovali do Lipnice u Rokycan. Ale manžel česky neuměl.

„Když jsme šli do hospody, tak jsem mu musela všechno překládat, což mi nevadí, ale pro mužského sedět v hospodě a čekat až mu žena něco přeloží. Jemu se tu strašně líbilo, rádi jsme chodili na houby a do lesa. Když maminka zemřela, tak jsme se vrátili do Anglie. Manžel zemřel před rokem a půl, takže si zvykám na život sama, což není jednoduché, protože jsem vždycky někoho měla,“ popisuje návrat do blízkosti Manchesteru Eva Romanová Grahamová.

I po loni oslavené sedmdesátce stále sportuje. „Denně plavu hodinu a půl, hraju tenis, mám velkou zahradu, skleník, takže pořád něco dělám.“ A její figura vypadá stále dobře. Dokonce i brusle ještě obouvá, ale ne ty krasobruslařské.

„Inline skating. Máme krásnou promenádu u moře a je tam speciální pruh. Krasobruslení už by mi nešlo, to by mě nebavilo,“ uzavírá Eva Romanová Grahamová, která pozorně bude sledovat celý evropský šampionát.

Nikola Šrámková, David Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme