Český národní registr dárců kostní dřeně eviduje padesát tisíc dobrovolníků

Ochota darovat kostní dřeň a zachránit tak život i zcela neznámému člověku v Česku roste. V národním registru dárců evidují na 50 tisíc dobrovolníků. Pomohly i organizované nábory mezi policisty, vojáky i mladými lidmi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akce Darujte krev s Českým rozhlasem, která se koná při příležitosti Světového dne dárců krve.

Akce Darujte krev s Českým rozhlasem, která se koná při příležitosti Světového dne dárců krve. | Foto: Filip Jandourek

Dárcem se před časem rozhodl stát i Štěpán Vopat. Měl už zkušenosti s bezplatnými odběry krve, a tak pro něj nebyl zákrok až tak nepříjemný.

„Bylo to několik hodin, kterých jsem většinou prospal. Na začátku jsem si myslel, že šance na to, že se to zrealizuje, je velice malá. Objevil se ale někdo, kdo byl natolik kompatibilní, abych mu mohl pomoci,“ popisuje Vopat.

Za posledních pět let provedli lékaři v Česku odhadem na tři sta takových zákroků. Stoupá počet takzvaných nepříbuzenských transplantací, tedy od dárců mimo rodinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jubilejního padesáti tisícího dobrovolníka oslavuje Český národní registr dárců kostní dřeně. Natáčela Eva Rajlichová.

„V posledních deseti nebo patnácti letech se zdokonalily techniky vyšetřování, ve smyslu odkrýt neshody mezi dárcem a příjemcem. Zlepšuje se také medicínská péče. Se zdokonalením klesá riziko komplikací kolem transplantací. Dá se proto nabízet širšímu spektru pacientů,“ vysvětluje lékařka transplantačního týmu Veronika Válková.

Transplantace od nepříbuzného dárce zachránila život před sedmi lety Lence Růžičkové. Její diagnóza zněla akutní leukémie. Vhodný dárce se hledal téměř devět měsíců.

„Neváhala jsem, že bych to odmítla. Šla jsem do toho. Menší komplikace byly, ale ne nic vážného. Doteď mám oslabenou imunitu, takže nesmím nic přecházet,“ říká Růžičková, která pracuje jako učitelka v mateřské škole.

Rostoucímu zájmu o dárcovství napomáhají i organizované nábory. Podle Jany Navrátilové z koordinačního centra registru jsou tyto kampaně velice přínosné.

„Přihlásí se řada příslušníků z těchto skupin a program dárcovství krvetvorných buněk se dostane do povědomí ostatních lidí, což je velmi důležité,“ konstatuje Navrátilová.

Registry dárců kostní dřeně evidují po celém světě přes 23 milionů dobrovolníků.

Darování kostní dřeně | Foto: Český rozhlas

Eva Rajlichová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme