Padlí rudoarmějci budou mít na Novoměstsku památník. Ze hřbitova se přestěhují na důstojnější místo

20. září 2017
Zprávy z

Radnice v Novém Městě na Moravě chce padlým vojákům Rudé armády postavit památník. Ostatky třinácti mužů jsou uloženy na místním hřbitově. Radní ale mají v plánu exhumaci a stěhování na jiné místo. To vše do roku 2020, kdy si připomeneme 75. výročí ukončení druhé světové války. Město k tomu potřebuje souhlas ruské ambasády a chce i peníze z ministerstva obrany.

Na konci války padlo v okolí Nového Města a Radňovic celkem 13 vojáků, jeden z nich byl Rumun, zbytek Rusové.

Radnice chce všechny ostatky shromáždit na jednom místě – u vchodu na hřbitov a nad hrobem vybudovat moderní památník. Na jeho podobě se mají podílet místní umělci.

Nové Město musí o souhlas požádat ruské úřady prostřednictvím zastupitelství v Praze. To je obvyklé všude ve světě vždy, když se manipuluje s ostatky zahraničních vojáků.

Úpravy pomníku nezávislosti

Novoměstští chtějí upravit také památník vztahující se ke vzniku Československa v roce 1918. Má ho doplnit replika lva Vincence Makovského. Originál je v Praze a k umístění kopie do Nového Města je potřeba souhlasu umělcových potomků. Dílo má být hotové příští rok, kdy si připomeneme 100 let od vyhlášení samostatnosti Československa.

autoři: vpo , mik
Spustit audio