Paintball s asteroidem

16. listopad 2012

Velké dávky paintballových kuliček s bílou barvou by mohly odklonit asteroid, aby nedošlo ke srážce se Zemí.

Asteroid, který by mířil na planetu Zemi, by mohly odklonit nejen sluneční plachetnice, které by zastiňovaly část jeho povrchu (víc se dočtete v souvisejícím příspěvku), ale kupodivu také velké dávky paintballových kuliček s bílou barvou. Sluneční paprsky totiž ovlivňují dráhu asteroidů, a to ve velmi různé míře. A tato míra závisí na barvě jejich povrchu, tedy na albedu čili stupni odrazivosti.

Tento fakt plyne ze základních principů fyziky: nejvíce světelné energie sice pohlcuje absolutně černé těleso, ale největší reaktivní impuls, tedy změnu hybnosti, dostane od proudu slunečních paprsků naopak těleso s bílým povrchem. Od bílého povrchu se totiž fotony zcela odrazí do opačného směru a to se stejnou rychlostí, jakou měly před dopadem. Černý povrch fotony pohltí a vezme si od nich podle zákona zachování hybnosti tedy pouze polovinu maximálního impulsu, který dostává těleso bílé.

Z toho vychází netradiční protiasteroidová metoda postgraduálního studenta z Massachussettského technologického institutu Sung Wook Paeka. Podle jeho nápadu se 20 let před hrozící srážkou asteroidu se Zemí vydá k nebezpečnému asteroidu kosmická sonda se zhruba pěti tunami paintballových kuliček, ty budou naplněny bílou barvou. Sonda pak zblízka asteroid paintballovými kuličkami zasype, to samo o sobě asteroidu dodá jistý odklánějící impuls.

Hlavní práci ale vykoná bílá barva, která se rozprskne na povrchu asteroidu. Vliv zvýšené odrazivosti slunečních paprsků bude trvat několik let. V důsledku toho se asteroid odkloní od původní předpokládané kolizní dráhy a mine Zemi v bezpečné vzdálenosti.

<p> <iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/SdUYxCLS5V0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Autor svůj nápad teoreticky modeloval na konkrétním případu potenciálně rizikového asteroidu Apophis, protože toto těleso se ocitne velice blízko Země už v letech 2029 a 2036. Student se svou prací letos vyhrál i specializovanou soutěž, kterou vyhlásily Spojené národy a zaměřila se právě na „boj” s nebezpečnými asteroidy.

Zdroj: MIT News

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.