Pálenka z bezinek, brandy i calvados z Jílového uspěly v soutěži v San Francisku

24. červen 2018

Palírna Radlík v Jílovém u Prahy skvěle obstála mezi světovou konkurencí. Získala tři stříbrné medaile v prestižní soutěži lihovin San Francisco World Spirits Competition 2018.

Dvorkem se vznáší vůně kvasícího ovoce. Palírna byla založena už před dvaceti lety jako jedna z prvních ve Středočeském kraji. V Čechách sbírají ceny pravidelně, teď ale uspěli až v daleké Americe.

"Byla to naše specialitka pálenka z bezinek, posílali jsme i brandy, tedy vínovici, která zrála v dubnovém sudu a calvados tak, jak ho dělají Francouzi. Tedy z jablečného moštu a zrál v dubových sudech," říká destilatér Karel Kutina.

Do soutěže bylo přihlášeno zhruba 2200 vzorků a to včetně od velkých světových výrobců. Porotci hodnotili čistotu vůně, chuti, ovocný charakter a perzistence, tedy pocit, jaký máte, když panáka vypijete.

Destilatér už má další plány, co do poslat do soutěží. "Rád bych poslal destilát z kdoulí je takový specifický a zajímavý. Taky mám naložený krásný kvas z malin, i ten by mohl uspět," doufá Kutina.

Destilatér Kamil Kutina se raduje, že pálenky z Palírny Radlík obstojí i v zahraniční konkurenci
Kolekce destilátů z Palírny Radlík se pyšní originálními lahvemi
Jablečný destilat z dubovéhou sudu je jedním z oceněných nápojů v San Franciscu
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.