Paliativní péče rozhodně není posledním pomazáním, říká světově uznávaný lékař

28. říjen 2016

Platí rčení konec dobrý, všechno dobré i v případě paliativní péče? O tomto lékařském oboru hovoří v Magazínu Leonardo světově uznávaný americký paliatr Sean Morrison.

„Paliativní péče je relativně nový lékařský obor, který se zaměřuje na zlepšování kvality života pro lidi se závažnou chorobou a pro jejich rodiny,“ uvádí definici expert.

Tím se rozumí tišení bolesti a dalších symptomů vážných nemocí jako je rakovina, srdeční nemoci, plicní choroby a podobně. „Nezastupitelnou roli kromě k medikativních řešení má také slovo,“ dodává Morrison.

„Jde o to mluvit s pacienty a jejich rodinami o tom, jakou lékařskou péči by oni chtěli, a následně jejich představy korigovat podle možností medícíny. A v neposlední řadě paliativní péče poskytuje podporu i zdravotníkům samotným,“ říká lékař.


„Jistě, někteří pacienti na konci těžkého období nemoci zemřou, ale to může trvat měsíce nebo i roky, ale další pacienti se vyléčí. Takže paliativa pomůže v každém případě, a proto bojuji s představou, že to je jen něco jako poslední pomazání.“

Podle něj právě v dnešní době, kdy technologie v různých směrech zastínily lidskou tvář zdravotnictví, nás paliativní péče vrací zpět k tomu, o čem by medicína měla být.

„Hlavní překážkou pro lékaře, zdravotní sestry, ale i sociální pracovníky a veřejnost je představa, a já podtrhuji mylná představa, že paliativní péče je pouze pro ty, kteří umírají a aplikuje se pouze na konci života,“ upozorňuje expert.

Proto také paliativní péče typicky nastupuje až když je velmi pozdě. „Protože se pacienti brání samotné představě, že umírají. I pro lékaře samotné je těžké pacientovi říct, že umírá.“

„Chci aby si lidé napříč profesemi uvědomovali, že paliativní péče by naopak měla začít brzy, tedy současně s diagnózou vážného onemocnění, aby nejen pacienty provázela následným těžkým obdobím,“ vysvětluje Sean Morrison.

autor: dst
Spustit audio