Palyza: Školy už dávno měly vyučovat o bezpečném internetu, stále hledáme cestu, jak k tomu ministerstvo přimět

10. únor 2015

Jen třetina uživatelů na sociálních sítích dodržuje pravidla pro ochranu svého soukromí. Jak uvádí průzkum společnosti Microsoft, pouhé jedno procento lidí o bezpečnosti na internetu dostatečně informuje škola. Na dnešek připadá Den bezpečnějšího internetu, který pořádá Národní centrum bezpečnějšího internetu.

Ředitel centra Jiří Palyza si myslí, že už dávno nastal čas, aby se na školách začalo učit o digitální bezpečnosti a ochraně soukromí na internetu:

„Je otázkou a je to úkol i pro nás a organizace podobného charakteru, jakým způsobem přimět ministerstvo školství k tomu, aby problematiku bezpečného internetu, tematiku, která se toho týká a obory, které a tím jsou příbuzné, zařadilo do rámcového programu. To znamená, staly se povinné už pro děti prvního stupně základní školy.“

Děti začínají s internetem velmi brzo. Na síti dokážou brouzdat i čtyřleté děti, které ale mohou narazit na nevhodný obsah.

„Děti postupují metodou pokus – omyl nebo metodou učení se praxí. Ony nemají základní background, sociální zkušenosti, nemají si na co dávat pozor a nevědí, jak se v kritických situacích chovat. V tom je problém. Technicky samozřejmě pokročilé jsou,“ dodává Jiří Palyza.

Mottem dnešního Dne bezpečnějšího internetu je Vytvořme společně lepší internet.

autoři: mvo , bum
Spustit audio