Památná alej v Bohdanči má padnout. Pomůže anketa?

27. říjen 2015

Když je poprvé zasadili do země, Pardubicko zažívalo zlaté časy rybníkářství a Opatovického kanálu. Stromy památné aleje v Lázních Bohdaneč přežily minimálně 400 let. I když patří mezi nejvýznamnější přírodní památky, hrozí, že část stromořadí majitelé vykácí.

Ekologičtí aktivisté stromy brání a přihlásili je do ankety Alej roku.

„Bohužel je vidět, že vlivem projíždějících vozidel a poškození, stromy dost odcházejí, takže je potřeba, aby se nahrazovaly novou výsadbou,“ říká Jaroslav Svoboda.

Jeden z nejstarších stromů aleje vypadá na první pohled mrtvý. „Je to suchý strom. Byli bychom ale rádi, kdyby zůstal jako torzo, protože jsou v něm dutiny nahoře, takže by mohl být užitěčný pro netopýry a pro hmyz, který v něm žije. Je to taky památka staré pernštejnské historie,“ dodává ochránce Jaroslav Svoboda.

Stromy ničí projíždějící auta

„Tady jsou vidět na těch stromech poškození, která vznikají dopravou a pravděpodobně i zimní údržbou. Jeden z našich cílů je to, aby stromy byly lépe chráněny nějakými svodidly, lepším označením. Je to věc, která je životně ohrožuje,“ říká ochránce přírody Miroslav Seiner.

Čtěte také

Stromy jsou označeny pouze bílým pruhem. To je asi jediné opatření, které ten strom má, aby mohl dál žít. Starobylá pernštejnská alej teď hýří podzimními barvami. Je dlouhá přes 800 metrů a tvoří ji celkem 150 stromů různého stáří. Ty nejstarší mají obvod až pět metrů.

Neratovská alej v Lázních Bohdaneč

„S kácením, které bylo předepsáno teď, se pak počet odstraněných stromů zvýší na více než 80 kusů,“ doplňuje Svoboda.

Stromy jsou napadené houbou

Silničáři naproti tomu tvrdí, že ne všechny stromy pamatují Pernštejny a že některé z nich jsou ve velmi špatném stavu.

„Řada stromů je napadena houbovými chorobami už v koruně nebo mají houbové choroby v kořenových nábězích a vyžadují radikální zásah. Za zhoršených klimatických podmínek je opravdu riziko pohybovat se v neratovské aleji,“ řekl ekolog krajské správy a údržby silnic František Weisbauer.

Samotné město Lázně Bohdaneč uznává, že jde o jeden z nejvýznamnějších krajinných prvků v Pardubickém kraji. Odbor životního prostředí má teď na stole žádosti vlastníků o kácení. Padnout má až 27 stromů.

autor: wol
Spustit audio